Фото: Офіс президента

Зеленський пояснив, чому саміт НАТО може пройти без його участі

Україні необхідні гарантії безпеки від країн НАТО. Володимир Зеленський може проігнорувати саміт Північноатлантичного альянсу, якщо там не буде  сигналів щодо членства нашої країни у воєнному блоці.

Таку заяву зробив глава держави на зустрічі з журналістами.

За словами Зеленського, саміт НАТО 11-12 липня у Вільнюсі є ідеальним майданчиком для підписання документа про гарантії безпеки для України.

"Інакше, якщо у нас немає гарантій, якщо у нас немає сигналів про наше майбутнє з приводу членства в Альянсі, то що нам там робити? Навіщо нас звуть на цей саміт?" — сказав президент.

Він також наголосив, що не бачить сенсу у подібних зустрічах, якщо Україна не отримає гарантій безпеки на папері.

"Коли ми приїжджаємо на саміт до Вільнюса, це чіткий сигнал нашому суспільству, що нас там бачать. Я не хочу в цьому політичному театрі брати участь. Я хочу, щоб наші люди знали, який буде виклик", — додав Зеленський.

Нагадаємо, Німеччина виступає проти приєднання України до Північноатлантичного альянсу під час війни з Росією. На порядку денному є прийняття до НАТО Швеції.

Своєю чергою генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що Україна отримає можливість приєднатися до НАТО після перемоги у війні з Російською Федерацією. Члени Альянсу зараз підтримують нашу державу і будуть робити це й надалі.

Водночас заступник міністра оборони України Володимир Гаврилов заявив, що Україна прагне стати членом Північноатлантичного Альянсу одразу після перемоги над Росією.

Раніше міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що майбутній контрнаступ ЗСУ закінчиться перемогою і вступом в НАТО. Це наступна велика мета для України.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 06.06.2023 20:29