Зеленський провів переговори з Ердоганом: подробиці

Президент України Володимир Зеленський 20 січня провів телефонну розмову з президентом Турецької Республіки Реджепом Таїпом Ердоганом. Вони наголосили на необхідності продовження експортної зернової угоди та відзначили можливість її розширення на інші порти України. Очільники держав також підтримали подальшу дію української гуманітарної ініціативи Grain from Ukraine.

Про це повідомила прес-служба Офісу президента.

Зеленський подякував Ердогану за організацію зустрічі омбудсменів України, Туреччини та Росії в Анкарі. Президент України висловив сподівання на сприяння Турецької Республіки в поверненні до додому політичних в'язнів Кремля, цивільних заручників та військовополонених, а також дітей, які були депортовані з тимчасово окупованих територій нашої країни.

Також президенти детально обговорили необхідні дипломатичні зусилля для реалізації формули миру.

Крім цього, Ердоган висловив співчуття у зв’язку з авіакатастрофою у Броварах на Київщині, унаслідок якої загинули люди, зокрема найвище керівництво Міністерства внутрішніх справ України.

"Він відзначив допомогу українського МВС під час лісових пожеж у Туреччині у 2021 році та наголосив на значному особистому внеску міністра Дениса Монастирського в оборону України від російської агресії", — повідомили в ОП.

Зазначимо, що раніше у канцелярії Ердогана повідомили про результати розмови із Зеленським. Там зазначили, що під час розмови Ердоган наголосив про "готовність взяти на себе роль посередника для встановлення миру між Росією та Україною".

Нагадаємо, на початку тижня Ердоган проводив телефонні переговори з Путіним. Диктатор під час перемовин скаржився на Україну. 

Політика, 20.01.2023 19:16