Фото: Telegram Зеленського

Зеленський провів розмову з прем'єром Японії: які важливі теми обговорили

У вівторок, 29 серпня, президент України Володимир Зеленський провів телефонну розмову з прем'єр-міністром Японії Фуміо Кішідою. Український лідер запросив Японію взяти участь у підготовці Глобального саміту миру.

Відповідне повідомлення з'явилось у Telegram Зеленського. Він подякував Кішіді за всебічну допомогу, зокрема підтримку української Формули миру.

"Запросив Японію взяти участь у підготовці Глобального саміту миру. Цінуємо декларацію G7 про безпекові гарантії для України, ухвалену під час японського головування. На часі — укладення відповідних двосторонніх угод у межах декларації. Готові розпочати цей переговорний процес із Японією якнайшвидше", — написав президент.

Зеленський також розповів премʼєр-міністру Японії про зусилля, яких докладає Україна для продовження дії "зернового коридору", зокрема шляхом створення альтернативних маршрутів. За його словами, Україна готова й надалі виступати гарантом світової продовольчої безпеки. 

"Також обговорили підготовку Конференції з питань відновлення України, запланованої у Японії на початок наступного року, та скоординували наші кроки напередодні важливих міжнародно-правових заходів", — додав Зеленський.

Що передбачає українська Формула миру

Відомо, що вперше світ почув українську Формулу миру на Всесвітньому економічному форумі у Давосі у січні цього року. Там її презентувала перша леді України Олена Зеленська. Тоді вона закликала світ об'єднатися проти російської агресії.

Українська Формула миру передбачає 10 пунктів:

  1. Радіаційна та ядерна безпека.
  2. Продовольча безпека.
  3. Енергетична безпека.
  4. Звільнення всіх полонених і депортованих.
  5. Виконання Статуту ООН і відновлення територіальної цілісності України та світового порядку.
  6. Виведення російських військ і припинення бойових дій.
  7. Повернення справедливості.
  8. Протидія екоциду.
  9. Недопущення ескалації.
  10. Фіксація закінчення війни.

Нагадаємо, раніше президент Зеленський заявив, що Україна готова вести переговори щодо завершення війни на основі його "формули миру". Керівництво держави ігноруватиме угоди, які змушуватимуть йти на обмін нашої території.

Раніше Володимир Зеленський прокоментував пропозиції віддати територію України, обмінявши її на мир та членство в НАТО. Він наголосив, що наша держава готова обміняти російський Бєлгород на вступ до Північноатлантичного альянсу.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 29.08.2023 16:02