Фото: Офіс президента

Зеленський розповів, що "покладе край війні" в Україні

Російський диктатор Володимир Путін залякує весь світ погрозами, аби міжнародні партнери не допомагали Україні виграти війну та покласти край російській агресії. Проте примусити Росію до миру реально.

Про це заявив президент Володимир Зеленський під час виступу на саміті Україна — Північна Європа, який відбувся в Ісландії.

За його словами, рішучість світу може покласти край війні. Зокрема, це стосується і нагального питання щодо зняття заборони на далекобійні удари по глибокому тилу країни-агресорки.

"Ми маємо відстоювати міжнародне право та цінності, на яких побудовані наші суспільства. Ми маємо бути рішучими. Люди мають значення. Закон має значення. Кордони держав і право кожної нації визначати власне майбутнє мають значення. І хоч ми знаємо, що Путін погрожує лідерам і країнам, які можуть допомогти нам силою примусити Росію до миру, ми не повинні поступатися. Російські погрози ескалацією не мають послаблювати нашу рішучість. Лише рішучість — справді далекобійна — покладе край війні. Не розмови або чиїсь таємні канали, а рішучість", — наголосив гарант.

Гарант зазначив, що головна ціль будь-якого диктатора — принципи. Це перше на що вони нападають і Європі доводилося стикатись із цим багато разів. Сьогодні ж з цим стикнулася і Україна. Як зауважив Зеленський, РФ намагається переконати світову спільноту, що поступатися принципами легко — що вони можуть ігнорувати міжнародне право й заплющувати очі на несправедливість, якщо це нібито принесе стабільність.

"Це головний меседж Москви — Путін пропонує всім забути про свої принципи, не проявляти рішучості, віддати українську землю й народ, і тоді, мовляв, припиняться російські бомбардування. Але впродовж усієї історії щоразу, коли такі угоди укладалися, загроза поверталася ще сильнішою. Сьогодні ми маємо шанс перемогти у Східній Європі, щоб потім не воювати на північному чи інших східних фронтах — у країнах Балтії та Польщі, або на Півдні — на Балканах, де легко розпалити конфлікт, або в африканських країнах, чиї проблеми набагато ближчі європейським суспільствам, ніж це може здаватися", — додав Зеленський.

Нагадаємо, 28 жовтня у межах свого першого візиту до Ісландії президент Володимир Зеленський провів зустріч із прем'єр-міністром країни Б’ярні Бенедіктссоном. Зокрема, гарант розповів Бенедіктссону й про перекидання військових Північної Кореї до країни-агресорки Росії. Зеленський наголосив, що на тлі цього важлива рішуча реакція світу.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 28.10.2024 22:15