Володимир Зеленський. Фото: Офіс президента України

Зеленський розповів, за яких умов Україна може відмовитись від окупованих територій

Президент Володимир Зеленський заявив, що у жодного посадовця не має повноважень розпоряджатись українськими територіями. Це може вирішувати лише народ України.

Відповідною думкою Зеленський поділився в інтерв'ю французькій газеті Le Monde.

Глава держави відповів на питання, чи відбуваються зараз розмови в Офісі президента щодо можливості поступитися землями заради досягнення довготривалого і справедливого миру в Україні.

"Ви повинні зрозуміти, що будь-які питання територіальної цілісності України — це питання, яке не може вирішувати президент або будь-яка особа у світі, або всі президенти світу без українського народу. Це неможливо. Це перечить Конституції України. І тому це питання виключно наше, внутрішнього характеру", — сказав український лідер.

Зеленський також наголосив, що це питання може розглядатися тільки тоді, коли хтось буде офіційно порушувати його.

"Знаєте, хтось нещодавно казав: "Як вам така ідея, що Україна віддає свої території, а замість цього щось отримає – якісь гарантії безпеки, може НАТО, може ЄС тощо?" І тому таких може бути меседжів дуже багато, але ви повинні знати, що ніхто офіційно нічого не пропонував Україні. А Україна ніколи не буде відмовлятися від своїх територій. Вона не має права офіційно, влада, відмовлятися від своїх територій. Тому що це є порушення Конституції України", — заявив президент України.

Як запевнив Володимир Зеленський, для того, щоб Україна поступилася своїми територіями, потрібно аби український народ цього забажав під час референдуму.

Раніше в українському Міністерстві закордонних справ пояснили позицію Києва щодо переговорів з Російською Федерацією. При цьому у відомстві вказали на два важливі фактори.

Нагадаємо, президент Чехії Петр Павел переконаний, що без Росії та Китаю за столом переговорів неможливо досягти будь-яких мирних переговорів щодо війни в Україні.

Своєю чергою президент Володимир Зеленський заявив, що міжнародні партнери України мають чинити тиск на країну-агресорку Росію, аби та погодилася на дипломатичне врегулювання війни та сіла за стіл перемовин.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 31.07.2024 20:57