Скріншот з відео

Зеленський зняв з посади скандального генерала Содоля: хто його замінив

У понеділок, 24 червня, президент Володимир Зеленський ухвалив рішення замінити командувача Об’єднаних сил Збройних сил України генерал-лейтенанта Юрія Содоля. Раніше начальник штабу бригади "Азов" Національної гвардії Богдан Кротевич подав на нього заяву до Державного бюро розслідувань.

Про це український лідер повідомив під час вечірнього відеозвернення.

Глава держави зазначив, що у понеділок вранці провів нараду з військовими, де були присутні головком, начальник Генерального штабу та міністр оборони. 

"Обговорили ситуацію на ключових напрямках. Найбільша увага зараз — Донеччині. І постачанню нашим силам усього, що необхідно", — сказав він.

Також керівництвом держави було обговорено й кадрові питання у Збройних силах України. 

"Я ухвалив рішення замінити командувача Об’єднаних сил Збройних сил України генерал-лейтенанта Юрія Содоля на бригадного генерала Андрія Гнатова", — сказав Зеленський.

Президент також заслухав доповідь і щодо Покровська — наслідків ударів російських ракет. 

"Десятки людей постраждали, і серед них — три дитини. Чотири людини загинули. Мої співчуття рідним та близьким. Обов’язково відповімо Росії на цей удар — відповімо абсолютно справедливо", — додав Володимир Зеленський.

Що відомо про звинувачення на адресу Содоля

Начальник штабу бригади "Азов" Національної гвардії Богдан Кротевич звинуватив генерала-лейтенанта в перевищенні службових повноважень та некомпетентному командуванні військами. Зокрема, за його словами, ці дії Содоля призвели до втрат великої частини території України. Він просив перевірити командувача на факт співпраці з Російською Федерацією.

Богдан Кротевич 23 червня написав пост у Telegram, де він підтвердив вищесказане та заявив, що готовий свідчити у справі.

"Написав листа в ДБР з закликом про відкриття розслідування на одного військового генерала, який, на моє переконання, вбив більше українських військових, ніж будь-який російський генерал. І всі військові зараз розуміють, про яку людину я кажу, бо 99% військових його ненавидять за те, що він робить. Ця людина починає розслідування проти командирів, які наступають і не втрачають позиції, проте проти себе він службові розслідування не ініціює. Тому відмічу, що це моє особисте рішення і наслідки я повністю візьму на себе", — йшлося у повідомлення.

Юрій Содоль. Джерело: "Арміяінформ"

Варто зазначити, що Юрій Содоль обійняв посаду командувача Об'єднаних сил Збройних сил України 19 лютого 2024 року.

Нагадаємо, на початку травня перший заступник директора Державного бюро розслідувань Олександр Удовиченко заявив, що для встановлення винних у справі про прорив російських військ у Харківській області необхідно вивчити секретні документи. При цьому вище військове керівництво України сприяє розслідуванню.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 24.06.2024 20:28