Фото: Рixabay

Жінки в Україні зможуть самостійно обирати час виходу у декретну відпустку: подробиці

В Україні змінили правила щодо оформлення відпустки у зв'язку з вагітністю та пологамиВідтепер жінки зможуть самостійно обирати час, коли вони готові йти в декретну відпустку.

Про це повідомило Міністерство охорони здоров'я.

Зазначається, що жінка за власним бажанням зможе після 30-го тижня вагітності визначити дату початку декретної відпустки. Якщо вона хоче розпочати її з 30-го тижня вагітності, їй нічого додатково робити не потрібно.

Проте якщо жінка хоче продовжувати працювати — вона під час першого візиту до лікаря після початку 30-го тижня вагітності подає заяву своєму лікареві. І зазначає в ній дату, з якої має бути сформований висновок про тимчасову непрацездатність.

"Якщо пологи відбудуться до зазначеної у заяві дати, висновок сформують із дати пологів. Такий процес не впливатиме на загальну тривалість періоду тимчасової непрацездатності або періоду, на який непрацездатній особі рекомендовано переведення на легшу роботу (МВТН) і відпустки відповідно. Що, своєю чергою, не призводитиме до зменшення розміру допомоги з вагітності та пологів", — йдеться у повідомленні.

Варто зазначити, що стандартний строк МВТН складає 126 календарних днів. Але для жінок, у яких народилися кілька дітей або були ускладнені чи передчасні пологи, цей строк продовжується ще на 14 днів.

Так, жінка може продовжити працювати, а початок допологової відпустки перенести на більш зручний для неї період. Саме тоді і буде сформований медичний висновок про тимчасову непрацездатність і, відповідно, нараховуватимуться соціальні виплати. Частину допологової відпустки жінка зможе перенести на післяпологовий період.

Нагадаємо, в Україні у 2024 році завдяки підвищенню прожиткового мінімуму, розмір деяких видів державної допомоги зросте. Зокрема, це сприятиме покращенню соціальної підтримки сімей з дітьми.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 13.11.2023 17:45