Андрій Пишний. Джерело: Національний банк України

"Зима буде непростою": у НБУ оцінили дефіцит електроенергії в Україні

Національний банк залишив без змін свою оцінку дефіциту електроенергії в Україні, яка становить сім відсотків станом на 2024 рік. Тому ця зима не буде простою.

Про це в інтерв'ю виданню Forbes Ukraine повідомив очільник НБУ Андрій Пишний. Посадовець наголосив, що для цих прогнозів були використані дані з багатьох джерел. 

"Ми користуємося тими даним, які отримуємо з багатьох джерел, агрегуючи їх і формуючи свою власну гіпотезу. Наша власна гіпотеза каже про те, що дефіцит на 2024 рік після тих обстрілів, руйнувань, які ми вже зазнали, становить сім відсотків", — зауважив він.

Втім, за словами Пишного, насправді рівень дефіциту є дещо кращим, проте залишається ризик, що восени держава-агресор може поновити атаки на українську енергетику. Посадовець додає, що наразі Україна залишається в базовому сценарії щодо прогнозу дефіциту електроенергії.

На запитання щодо того, як швидко енергетики почали працювати над відновленням потужностей електрогенерації, які були зруйновані, а також, як проходить побудова диверсифікованої системи малої генерації, Пишний зауважив, що цей процес потребує часу і величезного обсягу ресурсів. 

"Чи можна це зробити за місяць відновивши насправді ті потужності, які стали недоступні в внаслідок атаки? Звісно ні, це потребує часу і величезного обсягу ресурсів. І звісно ця зима не буде простою. І звісно ми будемо відчувати наслідки дефіциту будемо відчувати всі", — наголосив очільник НБУ.

Пишний додає, що кожен українець дещо повинен стати енергетиком для того, щоб зрозуміти, як у найкращий спосіб пройти через цю зиму. За його словами, громадянам потрібно визначити, як їх помешкання може бути забезпечене автономними джерелами енергоживлення та енергозабезпечення.

"Треба це зробити сьогодні. Такий продукт є, і в межах державної програми кредитування під нульову ставку. І в рамках комерційного кредитування, яке пропонують банки, якщо ваш бізнес нині потребує відповідного енергозабезпечення і ви відчуваєте критичну залежність від тих перебоїв, треба рухатися в бік своєї автономії", — зазначив посадовець.

Нагадаємо, раніше у Центрі протидії дезінформації повідомляли, що українці почали отримувати фейкові повідомлення буцімто від Державної служби з надзвичайних ситуацій. Російські пропагандисти "попереджають" мешканців Сумської області про серйозні перебої з електроенергією та водопостачанням.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 27.09.2024 09:54