Фото: Генштаб ЗСУ

ЗСУ відбили одну з найбільших російських механізованих атак в Україні: подробиці від ISW

Українські військові 24 липня відбили одну з найбільших російських механізованих атак в Україні з жовтня 2023 року. Бій відбувся на заході Донецької області. 

Про це повідомили аналітики американського Інституту вивчення війни (Institute for the Study of War).

Як зазначають аналітики, геолокаційні кадри, опубліковані 24 липня, показують, що українські сили зупинили посилену російську механізовану атаку чисельністю в батальйон біля Костянтинівки (на південний захід від Донецька) після того, як російські війська просунулися до південно-східної околиці населеного пункту. Українська бригада, що діє на Курахівському напрямку, повідомила, що російські сили атакували одночасно з використанням 11 танків, 45 бойових броньованих машин, рідкісної броньованої бойової машини "Термінатор" (яких, як повідомляється, Росія виготовила лише 23 станом на грудень 2023 року) 12 мотоциклів і приблизно 200 осіб особового складу з кількох тактичних напрямків на світанку 24 липня. 

Бригада повідомила, що українська повітряна розвідка ідентифікувала механізовані колони на відстані й що українські сили використовували артилерію, безпілотники та мінні поля, щоб відбити російський наступ. Бригада повідомила, що українські сили пошкодили або знищили шість російських танків, сім бойових броньованих машин та всі 12 мотоциклів, і що російські сили відступили після того, як ЗСУ знищили першу хвилю транспортних засобів. 

ISW востаннє спостерігав, як російські сили проводили механізовану атаку розміром із батальйон у Донецькій області у березні 2024 року. Російські сили не проводили більших механізованих атак в Україні з перших днів чотиримісячної операції Росії із захоплення Авдіївки у жовтні 2023 року. Російські сили, ймовірно, мали намір просунутися далі до Костянтинівки в рамках своїх зусиль із захоплення населеного пункту та перерізання шосе Т-0524 Вугледар — Костянтинівка. Російські джерела давно визначили перекриття шосе Т-0524 та порушення українських наземних ліній зв'язку (GLOCs) у Вугледарі як основну тактичну мету на цьому напрямку. 

Російський мілітарист нещодавно припустив, що російські війська активізують операції на південь від Костянтинівки для підтримки цієї мети та змусять українські війська відступити з позицій у Вугледарі та навколо нього. Російські війська, швидше за все, не досягнуть оперативно значущих успіхів у цьому районі лінії фронту в найближчому майбутньому, навіть якщо вони досягнуть тактично значущих успіхів і змусять українські війська відступити з прилеглих позицій, оскільки навколишня територія не має оперативно значущих цілей і в основному складається з ізольованих невеликих поселень та не має поблизу значних тактичних висот.

Нагадаємо, раніше ISW повідомляв, що здатність Росії продовжувати поступово нарощувати кількість живої сили та матеріальних засобів, які вона виділила для війни в Україні, стикається зі значними обмеженнями у середньостроковій та довгостроковій перспективі.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 26.07.2024 07:27