Фото: Офіс президента

Зустріч Зеленського та Путіна: президент ОАЕ планує організувати перемовини

Президент Об'єднаних Арабських Еміратів Мухаммед бен Заїд хоче організувати зустріч президента України Володимира Зеленського з російським диктатором Володимиром Путіним.

Про це повідомила ліванська газета L'orient-Le Jour.

Зазначається, ініціатива щодо організації зустрічі виникла на прохання Папи Римського Франциска в координації з деякими європейськими державами. Також про плани зустрічі проінформований і американський лідер Джо Байден.

"Папа Франциск привітав цю ідею з великим ентузіазмом, тим більше, що він вже співпрацював з ОАЕ під час прийняття "Документа про людське братерство" під час свого візиту в Абу-Дабі у 2019 році, що дозволило йому розвинути довірчі відносини з президентом ОАЕ", — розповідає джерело, близьке до Ватикану.

Попередньо, зустріч українського та російського лідерів може відбутися на Конференції ООН з клімату, яка пройде в Дубаї в листопаді-грудні. Проте ні Україна, ані держава-агресорка поки не підтвердили свою участь у цій конференції.

У виданні зауважили, що ініціатива президента ОАЕ підтверджує намір країни позиціювати себе як ключового посередника на міжнародній арені завдяки своїй дипломатичній спритності та здатності говорити з усіма гравцями.

Нагадаємо, 28 липня президент Росії Володимир Путін заявив, що нібито хоче вести мирні переговори з Україною, однак "Київ та його союзники від перемовин відмовляються". Схожу заяву зробив і речник кремлівського диктатора Дмитро Пєсков. За його словами, РФ нібито залишається "відкритою для переговорів".

Водночас радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк відповів, що Україна не сяде за стіл переговорів із країною-агресоркою до тих пір, поки Росія не виведе свої війська. Наразі жодні перемовини із РФ неможливі.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 09.08.2023 20:19