Скріншот з відео

CNN повідомляє про використання в Урожайному "особливої" зброї ЗСУ

Українські військові під час звільнення села Урожайного, ймовірно, застосували у тому числі подібні до касетних боєприпасів саморобні пристрої. Цей вид озброєння завдав окупантам багато втрат.

Про це повідомляє CNN із посиланням на відеозаписи з дрона та експертів зі зброї, які говорили на умовах анонімності. Зазначається, що знімальна група CNN була разом з 35-ю бригадою морської піхоти біля околиць Урожайного, коли Міноборони України зранку 16 серпня підтвердило звільнення населеного пункту.

Джерело посилається на кадри з дрона, на яких видно, як десятки російських військових тікають на південь від села. За словами двох експертів з озброєнь, які переглянули відеозаписи, окупантів обстріляли під час втечі, подекуди, імовірно, касетними боєприпасами. Своєю чергою командир штурмової роти із позивним Дикий розповів, що багато росіян загинули саме під час втечі.

СNN повідомляє, що на відеозаписах видно, як десятки російських військових біжать відкритою дорогою. Ймовірно, вони були змушені бігти по асфальту, оскільки прилеглі поля і лісосмуги були заміновані. Росіяни також збиралися у великій кількості в будинках, які потім були обстріляні артилерією.

Дикий повідомив, що українські військові використали міномети й танки, однак не став коментувати можливе застосування касетних боєприпасів. Сили оборони підтвердили, що американська зброя використовується на фронті, але відмовилися надати подробиці. 

"CNN не змогла підтвердити, що пристрої, ідентифіковані експертами як ймовірні касетні боєприпаси на відео з Урожайного, є зброєю, поставленою США. Вважається, що Україна виготовила кілька подібних пристроїв, які можуть використовуватися на фронті", — йдеться у повідомленні.

Що таке касетні снаряди й навіщо вони Україні

Касетні снаряди потрібні Україні для ефективного знищення піхоти та техніки російської армії. У них велика зона ураження, тож лише за допомогою кількох снарядів можна завдати ворогу значних втрат. Касетна зброя вибухає у повітрі над ціллю, випускаючи від десятків до сотень суббоєприпасів меншого розміру на великій площі.

Американські 155-мм артснаряди DPICM з касетною бойовою частиною гарантовано накривають зону діаметром 300 метрів. Завдяки цьому один такий снаряд виконує роботу десятків звичайних осколково-фугасних. Касетні засоби ураження можуть бути використані як для ураження цілі в момент обстрілу, так і дистанційного мінування. 

Нагадаємо, у Білому домі відреагували на використання касетних боєприпасів українськими захисниками. У США вважають, що це робиться в "належний та ефективний спосіб". Зазначають, що Білий дім вже отримав перші схвальні відгуки від українського командування, адже застосування дійсно впливає на оборонні формування та маневри росіян. У Міноборони заявили, що Україна відзвітує перед США про використання касетних боєприпасів. Відомство розповість американським колегам про ефективність наданого озброєння на фронті проти росіян.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 17.08.2023 17:31