Фото ілюстративне з відкритих джерел

Англійська мова на рівні з державною в Україні: для яких категорій вона стане обов'язковою

Згідно із законопроектом, який уже в другому читанні розглядатиме Верховна Рада, англійською мовою будуть зобов'язані володіти деякі категорії державних службовців і військових.

Про це розповіла народний депутат від фракції "Голос" Інна Совсун в ефірі телеканалу "Київ24".

"Там досить чітко виписані категорії, це категорії найвищого рівня. До першого читання йшлося про категорії держслужбовців "А" і "Б". Найімовірнішим є варіант, що в другому читанні проголосують тільки за категорію "А", — зазначила вона.

За її словами, це, зокрема, рівень заступників міністрів. Однак це не зачепить рядових працівників державної служби, від усіх них не можна цього очікувати, тим паче, що держава на це не виділятиме точно гроші.

"Для Збройних сил України ця норма матиме тільки рекомендаційний характер. Хоча для військовослужбовців зараз є багато курсів англійської мови, і це насправді поширено. Але ми розуміємо, що ті, хто зараз на фронті, хто в окопах, точно не зможуть вивчати англійську мову. Тому там є буквально декілька посад, яких це стосуватиметься. Але це найвищий рівень управління", — пояснила народний депутат.

При цьому Інна Совсун переконана, що той, хто мріє стати міністром чи генералом, перше, що має підвищувати, — це рівень своєї кваліфікації. А в цьому плані без доступу до літератури, до джерел англійською мовою в сучасному світі зробити неможливо

"Вважаю, що більше людей знає англійську мову, то ми ближчі до цивілізованого світу, до євроатлантичної інтеграції. Знання англійської це — передумова здобуття якісної вищої освіти", — наголосила Інна Совсун.

Нагадаємо, що, за даними щорічного опитування English Proficiency Index за 2023 рік, Україна потрапила в третю категорію середньої компетентності володіння англійською, зайнявши 45 сходинку серед країн світу з 530 балами.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 07.03.2024 17:49