Фото: ФАБ-3000 / росЗМІ

Армія РФ вперше застосувала в Україні нову бомбу ФАБ-3000: в ISW оцінили її потенціал

Російські війська вперше застосували нову бомбу ФАБ-3000 М-54 з уніфікованим модулем планування та коригування (УМПК) для удару по українських позиціях у Харківській області. Вона є новим російським озброєнням з високим потенціалом знищення, якщо російські війська продовжать мати можливість безперешкодно застосовувати таку зброю. 

Про це повідомили аналітики американського Інституту вивчення війни (Institute for the Study of War).

Російські джерела широко розповсюдили кадри першого в історії удару ФАБ-3000 М-54 по українському пункту дислокації в Липцях Харківської області 20 червня, зазначивши, що бомба завдала суттєвих руйнувань, хоча вона впала за 10 метрів від цілі. Колишній міністр оборони Росії Сергій Шойгу під час візиту до Нижньогородської області вперше заявив про серійне виробництво ФАБ-3000 М-54 — варіантів некерованих бомб масою понад 3000 кілограмів, які з додаванням модифікації УМПК можуть бути переобладнані в керовані бомби у березні 2024 року. 

Російські джерела раніше високо оцінили виробництво ФАБ-3000, але зазначили, що через їхню вагу та габарити постачання бомб буде дуже складним для більшості російських тактичних літаків. Той факт, що російські війська з'ясували, як запускати ФАБ-3000, є важливою подією і збільшить руйнівний потенціал атак Росії, що продовжуються, плануючими бомбами проти українських сил та інфраструктури. Російські сили вже збільшили використання керованих та некерованих плануючих бомб проти України, особливо в Харківській області, що призвело до руйнівного ефекту, і якщо російські війська зможуть завдати масованого загороджувального удару з ФАБ-3000 (або навіть важчих керованих плануючих бомб), вони зможуть завдати ще більш масштабні збитки українським передовим позиціям та критично важливій інфраструктурі. 

Російські мілблогери відзначили, що удар 20 червня не був особливо точним, але радіус ураження ФАБ-3000 компенсує недостатню точність, особливо якщо російські війська зможуть використовувати їх у безпрецедентних масштабах, як це зробили ВПС Росії з 500-кілограмовими плануючими бомбами.

Нагадаємо, наприкінці травня міністр оборони України Рустем Умєров заявив, що від початку цього року війська країни-агресорки скинули на територію України майже 10 тисяч керованих авіабомб.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 21.06.2024 06:21