Фото ілюстративне з відкритих джерел

Австрійський шантаж змусив НАЗК призупинити статус спонсора війни для Raiffeisen Bank в обмін на санкції проти Росії

Національне агентство із запобігання корупції (НАЗК) призупинило статус міжнародного спонсора війни для банківської групи Raiffeisen Bank International. Таким чином Україна пішла на поступки уряду Австрії, який шантажував відмовою від голосування за 12 пакет санкцій проти Росії.

Про це свідчать дані порталу "Війна та санкції", який наповнюють НАЗК та Міністерство юстиції. Станом на ранок 17 грудня "Райффайзен Банк" перебуває у списку міжнародних спонсорів війни, але з позначкою "статус припинено на період проведення двосторонніх консультацій із залученням представників Європейської комісії".

Джерело: sanctions.nazk.gov.ua

Джерело: sanctions.nazk.gov.ua

Учора журналіст "Радіо Свобода" Рікард Йозвяк повідомляв, що Європейський Союз наступного тижня проведе голосування за 12 пакет санкцій проти Росії, адже Австрія погодилася зняти свої обмеження щодо нього. Тепер відома причина такого австрійського рішення.

До рішення НАЗК Австрія наполягала на виключенні банку зі списку міжнародних спонсорів війни, погрожуючи заблокувати нові санкції проти Росії.

Експерти стверджують, що хоча чорний список НАЗК і не має юридичної сили, він важливий "символічно". Перебування в переліку посилює громадський тиск на "Райффайзен Банк", щоби змусити його піти з Росії.

У жовтні міністр закордонних справ Австрії Александер Шалленберг відкрито розкритикував список НАЗК на зустрічі європейських міністрів у Києві. А представники Raiffeisen Bank зустрічалися з представниками НАЗК, щоб обговорити, як вивести групу зі списку спонсорів війни.

Чому Raiffeisen Bank — міжнародний спонсор війни

Група Raiffeisen Bank потрапила до переліку міжнародних спонсорів війни ще в березні 2023 року. У НАЗК тоді зазначали, що російський підрозділ "Райффайзен Банк" сплачує величезні суми податків до російського бюджету, і ці гроші йдуть на фінансування війни проти України.

До того ж російський "Райффайзен Банк" офіційно визнав так звані "ЛНР" і "ДНР", а також називав війну в Україні "спецоперацією" на сайті та в документах свого російського представництва. Також банк безпосередньо допомагає російським окупантам — мобілізованим росіянам пропонують кредитні канікули та пільгові кредити.

Сам Raiffeisen Bank International запевняє, що має намір повністю залишити російський ринок. Однак цей крок уже двічі відтермінували. Очільник банківської групи Йоханн Штробль виправдовував зволікання тим, що вихід з Росії є "дуже складним".

Нагадаємо, що наприкінці листопада Національне агентство України з питань запобігання корупції (НАЗК) внесло бельгійського незалежного оператора газової системи Fluxys до переліку міжнародних спонсорів війни. Підставою стало те, що компанія сприяє експорту російського скрапленого природного газу, що забезпечує фінансування російського вторгнення в Україну.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 17.12.2023 12:06