Джо Байден. Джерело: Getty Images / Global Images Ukraine

Байден пропустить саміт миру у Швейцарії заради поїздки в Голлівуд

Президент Сполучених Штатів Америки Джо Байден може пропустити Глобальний саміт миру у Швейцарії. Це пояснюється тим, що зустріч збігається за часом із заходом зі збору коштів на передвиборчу кампанію в Каліфорнії.

Про це повідомила агенція Bloomberg з посиланням на власні джерела.

Глобальний саміт миру у Швейцарії заплановано на 15-16 червня — після зустрічі G7 в Італії. Журналісти зазначили, що декілька лідерів G7 планують приєднатися до саміту, але ні Байдена, ні віце-президентки Камали Гарріс там не буде.

Байден має вилетіти із зустрічі G7 до Лос-Анджелеса на збір коштів для передвиборчої кампанії 15 червня. Там до нього приєднаються Джордж Клуні, Джулія Робертс, Барак Обама і телеведучий Джиммі Кіммел.

На думку аналітиків видання, таке рішення свідчить про те, що Байден дедалі більше переходить у режим передвиборчої кампанії, прагнучи подолати лідерство колишнього президента Дональда Трампа в ключових штатах перед виборами в листопаді. Нагальності ситуації додає той факт, що минулого місяця Трамп вперше за виборчий цикл затьмарив зусилля Байдена зі збору коштів, зібравши 76 мільйонів доларів проти 51 мільйона у Байдена.

Це також відображає загальний песимізм щодо швейцарського заходу. Дипломати, які організували саміт миру, обмежили його амбіції, зосередившись на вузькому наборі цілей, таких як ядерна безпека й обмін полоненими, аби розширити коло учасників. Ці пункти не відповідають мирному плану України, який передбачає виведення російських військ, а також майбутні гарантії безпеки.

Глобальний саміт миру відбудеться 15-16 червня у швейцарському курортному містечку Бюргеншток поблизу Люцерна. В ньому можуть узяти участь від 80 до 100 країн. Метою заходу є створення спільного розуміння того, як досягнути всеосяжного, справедливого та міцного миру для України відповідно до міжнародного права та Статуту ООН.

Нагадаємо, 20 травня президент України Володимир Зеленський провів тривалу нараду — проміжний аналіз підготовки до Саміту миру. Він стане глобальним, адже на ньому будуть представлені лідери з усіх континентів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 24.05.2024 08:16