Фото: соцмережа X Александра Де Кроо

Бельгія поставила несподіваний ультиматум Україні щодо використання винищувачів F-16

Винищувачі F-16, які Бельгія передасть Києву, дозволено використовувати лише на українській території. Це обмеження стосуватиметься й іншого озброєння.

Таку заяву на спільній прес-конференції з президентом України зробив глава бельгійського уряду Александр Де Кроо.

Прем'єр-міністр Бельгії зазначив, що ці правила стосуватимуться усього озброєння, яке союзники надаватимуть Україні у межах безпекової угоди.

"Усе, що входить у нашу угоду, українська армія може використовувати на українській території", — сказав Де Кроо, підкресливши, що ці умови прописані у безпековій угоді між двома державами.

Варто зазначити, що уряд Бельгії надасть Україні 30 винищувачів F-16 до 2028 року. Перші літаки цього типу повинні прибути в Україну вже до кінця цього року.

Нагадаємо, 25 травня президент Володимир Зеленський заявив, що кращим підсумком ювілейного саміту Північноатлантичного альянсу у Вашингтоні стане надання Україні зенітно-ракетних комплексів Patriot та ухвалення Сполученими Штатами рішення про передачу винищувачів F-16. Як відзначив Зеленський, він хотів би, щоб Україна на саміті отримала запрошення на вступ до НАТО, "бо це буде дуже серйозна карта в руках України перед закінченням війни".

Раніше міністерка оборони Нідерландів Кайса Оллонгрен заявила під час брифінгу у Вільнюсі, що Нідерланди розпочнуть відправляти винищувачі F-16 Україні цієї осені. Це відбудеться після Данії, яка має намір передавати літаки влітку.

Також командувач Повітряних сил Збройних сил України Микола Олещук повідомив, що до однієї з бригад тактичної авіації передали тренажер винищувача F-16, який надала Україні Чехія. Це перший подібний тренажер, який Київ отримав від Праги.

Своєю чергою високопоставлений військовий чиновник заявив, що перші західні винищувачі F-16, які будуть доставлені союзниками, прибудуть до України протягом кількох тижнів. Вони допоможуть Силам оборони протистояти у повітрі російській армії.

 Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 28.05.2024 14:58