Фото: Міноборони України

Україна отримає від Бельгії десятки винищувачів F-16: названо кількість і терміни

Уряд Бельгії надасть Україні 30 винищувачів F-16 до 2028 року. Перші літаки цього типу повинні прибути в Україну вже до кінця цього року.

Таку заяву зробила міністр закордонних справ Бельгії Хаджа Лахбіб, пише RTL. Це зобов'язання, як зазначає Лахбіб, буде офіційно оформлено в угоді про гарантії безпеки, яку 28 травня підпишуть Україна та Бельгія.

Бельгійське міністерство оборони також постачатиме боєприпаси зі своїх запасів для оснащення винищувачів F-16 для України.

Хаджа Лахбіб підкреслила, що ця підтримка Києва потрібна для того, щоб зупинити главу Кремля Володимира Путіна, який сповнений рішучості, відсунути кордони європейських країн.

Нагадаємо, 25 травня президент Володимир Зеленський заявив, що кращим підсумком ювілейного саміту Північноатлантичного альянсу у Вашингтоні стане надання Україні зенітно-ракетних комплексів Patriot та ухвалення Сполученими Штатами рішення про передачу винищувачів F-16. Як відзначив Зеленський, він хотів би, щоб Україна на саміті отримала запрошення на вступ до НАТО, "бо це буде дуже серйозна карта в руках України перед закінченням війни".

Раніше міністерка оборони Нідерландів Кайса Оллонгрен заявила під час брифінгу у Вільнюсі, що Нідерланди розпочнуть відправляти винищувачі F-16 Україні цієї осені. Це відбудеться після Данії, яка має намір передавати літаки влітку.

Також командувач Повітряних сил Збройних сил України Микола Олещук повідомив, що до однієї з бригад тактичної авіації передали тренажер винищувача F-16, який надала Україні Чехія. Це перший подібний тренажер, який Київ отримав від Праги.

Своєю чергою високопоставлений військовий чиновник заявив, що перші західні винищувачі F-16, які будуть доставлені союзниками, прибудуть до України протягом кількох тижнів. Вони допоможуть Силам оборони протистояти у повітрі російській армії.

 Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими
Війна, 28.05.2024 10:25