Сі Цзіньпін і Володимир Путін. Джерело: росЗМІ

Блінкен повідомив союзникам тривожну інформацію про співпрацю Китаю з Росією

Державний секретар США Ентоні Блінкен нібито поділився зі союзниками тривожною інформацією про масштаби співпраці між Китаєм і Росією. При цьому Міністерство фінансів США попередили Пекін, що компанії, які допомагають Росії товарами та технологіями для військово-промислового комплексу, чекають серйозні наслідки.

Таку інформацію оприлюднив Financial Times. Видання з посиланням на трьох неназваних посадовців розповіло, що державний секретар США Ентоні Блінкен у спілкуванні з колегами з Євросоюзу та НАТО повідомив, що Китай допомагає Росії "у масштабах, що викликають занепокоєння", надаючи інструментарії та технології.

За словами цих джерел, Блінкен назвав серед ключових елементів такої допомоги ту, що спрямована на виробництво оптичного обладнання, пропелентів і обладнання у космічній сфері та сказав, що це "не лише сприяє агресії Росії проти України, а й загрожує іншим країнам".

Один зі співрозмовників запевнив, що це пролунало як "дуже чіткі попередження" та що "стався зсув, і це відчувалося у кімнаті, відбувся новий розвиток подій".

Джерела додали, що Блінкен у розмовах зі союзниками закликав їх у зв’язку з цим до трьох кроків — прямо говорити на цю тему з Китаєм під час двосторонніх контактів, публічно висловлювати стурбованість поглибленням співпраці між Китаєм і Росією та вживати заходів проти компаній, які явно допомагають російському військово-промисловому комплексу. В адміністрації Байдена нібито особливо стурбовані наданням пального для ракет.

Після дискусій у китайському Гуанчжоу в п’ятницю та суботу Міністерство фінансів США опублікував комюніке, згідно з яким міністр фінансів Дженет Єллен "наголосила, що компанії, зокрема компанії у Китаї, не мають надавати матеріальної підтримки для війни Росії проти України, бо це призведе до значних наслідків, якщо вони будуть це робити".

Аналітики Financial Times зазначили, що це одне з найжорсткіших попереджень США на адресу Пекіна.

Нагадаємо, що наприкінці березня Китай на офіційному рівні висунув пропозицію, щоби в міжнародній мирній конференції на рівних брали участь і Україна, і Росія. Про це заявив спецпосланець Китаю у справах Євразії Лі Хуей.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 06.04.2024 11:18