Фото: Кшиштоф Гетман. Джерело – TV.RP.PL

Блокування фермерами кордону: польський міністр відреагував на заяву Зеленського про "знущальну" ситуацію

Кшиштоф Гетман, який очолює міністерство розвитку Польщі, відреагував на заяву президента України Володимира Зеленського щодо "знущальної" ситуації на кордоні. Політик підтримав протест польських фермерів.

Про це повідомляє Rzeczpospolita.

"Я підтримую протести фермерів, вони протестують за праву справу", — заявив Кшиштоф Гетман в ефірі Radio Zet 20 лютого. 

На питання, чи підтримує він фермерів, які блокують дороги, міністр розвитку та технологій відповів, що фермери у розпачі.

"Я так розумію, що вони вийшли на дороги. Фермери мають право на протест, вони мають право висловлювати це у різний спосіб", — заявив політик PSL, додавши, що фермери перебувають у дуже складній ситуації, оскільки "витрати на сільськогосподарське виробництво надзвичайно зросли, а водночас і рентабельність сільського господарства різко скоротилося".

Також Кшиштоф Гетман заявив, що згоден із першою частиною заяви Зеленського, адже це ненормальна та звичайна ситуація, тому що фермери повинні мати можливість нормально працювати, а не перекривати дороги та стояти на прикордонних переходах.

Торкаючись другої частини заяви Зеленського, міністр заявив, що розуміє емоції президента країни, яка перебуває у стані війни. Він наголосив, що протест фермерів не має нічого спільного з політикою.

"Ймовірно, це не вперше, коли президент Зеленський робить досить різкі заяви. Я намагаюся зрозуміти людину, на яку чиниться величезний тиск, хоча я не згоден з тим, що вона говорить", — заявив Гетман.

Водночас міністр не винить Володимира Зеленського чере надто багато сказаних слів, адже "ніхто з нас не може сьогодні поставити себе на місце президента".

"Але з огляду на всю сукупність наших відносин той факт, що ми підтримуємо Україну, що ми підтримували її з першого дня. Я був би обережним у висловленні подібних думок, бо йдеться не про політику. Я б порадив нашим партнерам та друзям з України трохи уважніше ставитись до проблем не лише польських фермерів", — резюмував міністр розвитку.

Раніше президент Володимир Зеленський відреагував на блокаду польськими фермерами кордону з Україною. Він наголосив, що наразі через польський кордон проходить лише 5% українського агроекспорту. Зокрема, у своєму вечірньому відеозверненні очільник держави зазначив, що наразі ситуація, яка склалася на українсько-польському кордоні, "демонструє ерозію солідарності".

Нагадаємо, на пункті пропуску "Ягодин — Дорогуськ" 11 лютого польські фермери висипали зерно з декількох українських вантажівок. Зокрема, учасники блокади зрізали пломби з вантажівок за допомогою болгарки.

Згодом посольство України в Польщі звернулося до поліції через інцидент із розсипаним зерном у польському Дорогуську, який трапився 11 лютого. За словами посла України у Польщі Василя Зварича, "такі методи протестувальників не повинні толеруватися в європейській цивілізованій країні, не кажучи вже про моральну сторону цієї провокації".

Своєю чергою міністр сільського господарства Польщі Чеслав Секерський перепросив в України за інцидент з розсипаним зерном, що стався у неділю, 11 лютого.

Водночас заступник міністра сільського господарства та розвитку села Польщі Міхал Колодзейчак заявив, що його країна має намір провести перевірки всього українського зерна на кордоні. Україна не заперечує.

Вже 20 лютого поляки перекрили залізницю біля пункту пропуску "Шегині". На відео видно, як польські фермери знову висипали українське зерно на землю. Цього разу вони розсипали збіжжя з вантажного вагона.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 20.02.2024 14:21