Фото ілюстративне з відкритих джерел

Чехія відкликає свого посла в Росії: деталі

Міністерство закордонних справ Чехії вирішило відкликати з посади посла в Росії Вітезслава Півоньку. Щоправда, він із 2022 року фізично перебуває в Празі.

Про це повідомила чеська агенція ČTK із посиланням на заяву міністра закордонних справ Чехії Яна Ліпавського.

Раніше він уже оголошував про відкликання Півоньки в ефірі телеканалу Nova, коли розповідав про відмову прийти на так звану інавгурацію Володимира Путіна в Москві 7 травня.

"Ми інтенсивно працюємо над новим послом. Нинішній посол вже відкликаний. Я вірю, що новий посол Чехії колись з'явиться", — сказав він, відмовившись коментувати терміни призначення наступника Півоньки або його ім'я.

Зараз же чеський міністр уточнив журналістам ČTK, що посол Чехії в Росії піде у відставку наприкінці травня.

Раніше медіа припускали, що посольство Чехії в Москві може очолити Даніель Коштовал — дипломат і колишній заступник міністра оборони.

Вітезслав Півонька є чеським послом у Росії з 2018 року. 2022 року після повномасштабного вторгнення Росії в Україну він виїхав до Праги, зберігши посаду посла. Фактично представництво в Москві весь цей час очолювали його заступники. Чеська влада вже деякий час обговорює, чи варто мати посла в Москві, зважаючи на російську військову агресію в Україні.

Нагадаємо, що державні установи Чехії постраждали від атаки російських хакерів, яких пов'язують з Головним розвідувальним управлінням Росії. Для кібератак хакери використали вразливість у програмі Outlook компанії Microsoft.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 05.05.2024 15:58