Український прапор перед "українськими будинками" в Чехії. Джерело: соцмережа X

Чеські активісти можуть потрапити за ґрати через прапор України перед будинками, які орендує Росія

Активісти з групи "Kaputin!" до другої річниці повномасштабного вторгнення Росії в Україну намалювали кількаметровий український прапор на тротуарі перед будинками, які орендує Росія в Чехії. За це проти них порушили кримінальну справу.

Про це повідомило видання Seznam Spravy. Журналісти зазначили, що активісти своєю акцією хотіли привернути увагу до річниці початку великої війни проти України та відсутності підтримки Києва з боку західних країн. У відповідь російські мешканці будинків кричали на них зі своїх балконів, один із мешканців кинув яйце.

Тепер поліція хоче притягнути до відповідальності сімох осіб, які намалювали український прапор у празькому районі Бубенч у лютому перед житловим комплексом, який орендує Росія. Їм загрожує до трьох років позбавлення волі за пошкодження майна.

Речник празької поліції Ріхард Грдіна зазначив, що завдані збитки у результаті акції — близько 50 тисяч чеських крон, а розмальована територія є охоронюваною зоною.

"Я можу підтвердити, що в цій справі розпочато кримінальне провадження. У цьому випадку йдеться про кримінальний злочин, оскільки завдані збитки були оцінені експертним висновком у майже 50 тисяч чеських крон. Сімох осіб підозрюють у скоєнні злочину — пошкодження іноземної власності, оскільки вони вчинили цей акт на об'єкті, який користується захистом відповідно до іншого правового регулювання", — пояснив Грдіна.

Прапор України намалювали прямо біля житлового комплексу посольства Росії, у дворі огородженого комплексу. За словами активістів, ця територія є громадською та власністю чеської держави, і російське посольство не має договору на її використання. Член групи "Kaputin!" Вацлав Немец здивований звинуваченнями.

"Ми вважаємо, що, враховуючи весь контекст, це мало б бути проступком. Для нас не йшлося про пошкодження чужого майна. Це був політичний протест, який ми вважаємо набагато серйознішим, ніж якийсь малюнок на тротуарі", — сказав він.

Як відомо, група "Kaputin!" виступає проти російської агресії в Україні з самого початку повномасштабного вторгнення Росії.

Нагадаємо, що Україна та Чехія підписали дві угоди у сфері оборонної промисловості. Йдеться про виробництво патронів і штурмових гвинтівок Colt. Про це розповів прем'єр-міністр України Денис Шмигаль під час прес-конференції зі своїм чеським колегою Петром Фіалою.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 16.07.2024 17:48