Віктор Орбан. Джерело: Getty Images / Global Images Ukraine

Чи оборонялася б Угорщина в разі нападу Росії: заява соратника Орбана викликала хвилю критики

Близький соратник угорського прем’єр-міністра Віктора Орбана Балаж Орбан здійняв хвилю обурення серед угорців. Він заявив про те, що Угорщина 1956 року не стала би вести оборонну війну за прикладом України, оскільки це "безвідповідально".

Про це повідомило видання Telex із посиланням на інтерв’ю Балажа Орбана угорським журналістам.

Соратник Віктора Орбана згадав про 1956 рік, на який припало придушення радянськими військами повстання в Будапешті. Він заявив, що "ми, напевно, не зробили би того, що зробив президент Зеленський 2,5 року тому, бо це безвідповідально".

"Він поставив свою країну в оборонну війну, стільки людей загинуло, стільки територій втрачено", — сказав Балаж Орбан.

Він додав, що це суверенне рішення українців, на яке вони мали повне право.

"Але якби нас запитали, ми б не радили цього. Тому що ми зрозуміли, що тут треба бути обережними з дуже цінними угорськими життями. Не можна просто так розкидатися ними на очах в інших", — заявив політичний директор Віктора Орбана.

Відповідаючи на запитання журналіста, що сталося би, якби США допомогли Угорщині 1956 року, Балаж Орбан сказав, що, на його думку, це призвело би до Третьої світової війни.

"Ми могли би перемогти, а могли би й не перемогти, сусідні країни могли би залишатися з нами, а могли би й виступити проти нас", — загадково схарактеризував потенційну ситуацію він.

Згодом у своєму Facebook Балаж Орбан додав, що Угорщина не бачить сенсу українсько-російської війни.

"Загинули сотні тисяч людей, втрачено сотні тисяч квадратних кілометрів території та знищено країну. Чому так? Ні за що. Війна ніколи не мала розпочинатися, або її варто було закінчити раніше дипломатичними засобами. Усім було би набагато краще", — заявив радник угорського прем’єра.

Ці заяви Балажа Орбана критики сприйняли як натяк на те, що у разі нападу Угорщина не стала би вести оборонну війну проти Росії.

Нагадаємо, на початку вересня стало відомо, що угорська енергетична компанія Mol Nyrt домовилася про безперервне постачання російської нафти через трубопровід, що проходить через територію України, й уклала відповідну угоду.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 26.09.2024 17:59