Фото: сайт ООН

Чи перебували на борту збитого Іл-76 українські полонені: з'явилась реакція ООН

В Організації Об'єднаних Націй (ООН) не можуть встановити, чи перебували українські військовополонені на борту збитого у Бєлгородській області літака Іл-76.

Таку заяву зробила заступниця генерального секретаря ООН Розмарі Дікарло під час засідання Ради Безпеки ООН 25 січня.

Вона нагадала офіційну інформацію російської влади, що на борту літака перебували 65 українських військовополонених, шість російських членів екіпажу і троє військовослужбовців РФ. Водночас Дікарло наголосила, що за даними української сторони, повітряне судно могло перевозити ракети для військової системи Російської Федерації.

Представниця ООН також нагадала, що офіційний Київ закликав до проведення міжнародного розслідування інциденту.

"ООН не в змозі перевірити ці повідомлення або обставини катастрофи. Очевидно те, що інцидент стався в контексті вторгнення Росії в Україну та війни, що триває", — йдеться у заяві заступниці генсека ООН.

Дікарло підкреслила, що останніми тижнями масштаби та інтенсивність атак на українській території зросли, що свідчить про небезпечну траєкторію війни. Заступниця генсека ООН також висловила стурбованість ракетними ударами та обстрілами по цивільних районах, що призводять до загибелі та поранень мирних жителів, а також до руйнування критично важливої інфраструктури.

Що відомо про падіння літака Іл-76 у РФ

У середу, 24 січня, в Росії впав військовий літак Іл-76. Авіакатастрофа сталася у Бєлгородській області Російської Федерації. Точної причини авіатрощі у Росії поки не розкривають.

Водночас російські пропагандисти почали вигадувати свої "версії". У міноборони РФ заявили, що літак упав, але нібито "на борту перебували 65 полонених українських військовослужбовців", а також шість членів екіпажу та троє осіб, які супроводжували.

Своєю чергою омбудсмен Дмитро Лубінець заявив, що список військовополонених, які нібито перебували на борту військового літака Іл-76, який розбився у Бєлгородській області 24 січня, містить "неточності".

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров заявив, що обставини катастрофи ще встановлюються, але українська сторона на Раді безпеки ООН "могла б розповісти, як усе це сталося". 

25 січня стало відомо, що Рада Безпеки ООН проведе екстрене засідання на запит Росії через катастрофу військово-транспортного літака Іл-76. Раніше Франція, яка нині головує у Радбезі ООН, відмовила Росії у цьому запиті.

Координатор Ради нацбезпеки Білого дому Джон Кірбі прокоментував авіатрощу та наголосив, що Сполучені Штати Америки наразі не можуть підтвердити, чи перебували українські військовополонені на борту літака Іл-76. Кірбі зауважив, що Білий дім намагається отримати більше інформації щодо інциденту з Іл-76.

Нагадаємо, аналітики американського Інституту вивчення війни (ISW) зробили висновок, що Росія прагне викликати сумніви Заходу щодо продовження військової допомоги та невдоволення в Україні, тому всіма пропагандистськими методами використовує катастрофу літака Іл-76 в Бєлгородській області.

Наразі ГУР перевіряє інформацію OSINT-аналітиків щодо того, що літак Іл-76 з бортовим номером RA-78830 летів до Росії через Єгипет, Саудівську Аравію та Іран. На думку аналітиків, в районі Сирії російський літак зник з радарів, а потім з'явився в районі Бєлгорода. Звідти він здійснив свій останній зліт. Наголошується нібито Іл-76 прямував у бік центральної частини РФ і буцімто віз зброю для окупантів зі Сходу.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 26.01.2024 06:10