Фото: Офіс президента

Чи постачає ПАР російській армії зброю: Рамафоса зіслався на незалежне розслідування

Незалежне розслідування не виявило жодних доказів того, що з Південно-Африканської Республіки постачали зброю до Росії. Підозри щодо таких дій виникли наприкінці 2022 року.

Заяву щодо причетності ПАР до постачання Росії зброї зробив президент країни Сиріл Рамафоса, пише Reuters. Він наголосив, що завершено незалежне розслідування, яке з'ясовувало, що з його країни не вивозили зброю до РФ наприкінці минулого року.

"Комісія виявила відсутність доказів на підтримку твердження про те, що корабель перевозив зброю з Південної Африки, призначену для Росії.  Жодного дозволу на експорт зброї не було видано і зброї не експортували", — сказав Рамафоса.

Чому розпочалось розслідування

Розслідування почали після того, як у травні посол США у Південній Африці Рубен Бріджіті повідомив місцевим журналістам, що російське вантажне судно Lady R завантажило зброю на військово-морську базу поблизу Кейптауна у грудні 2022-го. Він висловив сумніви у позиції ПАР щодо неприєднання й нейтралітету стосовно війни Росії в Україні.

Президент ПАР у неділю, 3 вересня, розповів, що корабель пришвартувався на базі, щоб доставити обладнання, замовлене для національних сил оборони Південної Африки 2018 року південноафриканською компанією із закупівель озброєнь Armscor. Він сказав, що не розкриватиме подробиці, оскільки це може поставити під загрозу важливі військові операції та життя південноафриканських солдатів.

Нагадаємо, президент Південноафриканської республіки Сиріл Рамафоса закликав російського диктатора Володимира Путіна повернутися до зернової угоди. Також африканський лідер заявив, що Росія має завершити війну в Україні.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 04.09.2023 07:29