Фото: Офіс президента

"Ми не просимо "дари": президент ПАР відреагував на пропозицію Путіна про безкоштовне зерно

Президент Південноафриканської республіки Сиріл Рамафоса закликав російського диктатора Володимира Путіна повернутися до зернової угоди. Також африканський лідер заявив, що Росія має завершити війну в Україні.

Відповідну заяву президент ПАР зробив на зустрічі лідерів країн Африки з Володимиром Путіним.

Президент ПАР подякував диктатору за пропозицію надати безкоштовне зерно, проте Рамафоса все ж наголосив на необхідності відновити "зернову угоду".

"Ми пропонували реалізувати Чорноморську зернову ініціативу, говорили про необхідність відкриття Чорного моря, ми говорили, що хотіли б, щоб Чорне море було відкритим для світових ринків. І ми сюди прийшли не для того, щоб просити якісь "дари" для Африканського континенту. Ми, звичайно, розуміємо, що ви з щедрості вирішили безоплатно надати зерно деяким африканським країнам, які стикаються з певними складнощами. Ми з великою повагою до цього ставимося, відзначаємо це. Однак це не наша основна мета тут, це не наше головне завдання – домогтися якихось поставок такого характеру", — сказав Рамафоса.

Водночас лідер ПАР додав, що війна в Україні зараз безпосередньо зачіпає Африку. Він закликав диктатора завершити бойові дії та сісти за стіл переговорів.

"Створюються проблеми у сфері продовольчої безпеки: зросли ціни на добрива, у багатьох наших країнах також зросла вартість життя, і ми вважаємо, що інтересам людства, а також народів Росії та України відповідає відновлення миру. Ми вважаємо, що цей конфлікт має бути вирішений мирним шляхом", — резюмував президент ПАР.

Саміт Росія-Африка

У Санкт-Петербурзі відбувся дводенний саміт з країнами Африки. Попри зусилля Кремля, відвідати Росію погодилися усього 17 африканських лідерів з 54. Це значно менше, ніж було чотири роки тому, коли на такий же саміт до Росії прибули понад 40 африканських лідерів.

Нагадаємо, лідери африканських країн просять учасників колишньої "зернової угоди" щодо експорту зерна Чорним морем полегшити доставку як російського, так і українського зерна на континент. Таку заяву зробив очільник Африканського союзу президент Коморських островів Азалі Ассумані на форумі "Росія – Африка".

Водночас російський диктатор обіцяє безплатне постачання невеликих партій зерна у шість африканських країн. Проте це не зменшить обсягів кризи на глобальному ринку продовольства.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 29.07.2023 12:59