Фото: соцмережа X Ігнаціо Кассіса

Чи потрібно запрошувати Росію на другий Саміт миру: офіційна заява Швейцарії

Міністр закордонних справ Швейцарії Ігнаціо Кассіс заявив, що на другому Саміті миру необхідна присутність представників Російської Федерації. Цей захід повинен відбутись за участю всіх сторін.

Про це Кассіс повідомив у своїй соцмережі X.

Посадовець наголосив, що підписав спільну декларацію зі своїм італійським колегою Антоніо Таяні. У ній Кассіс висловив "глибоку стурбованість" агресією РФ в Україні. При цьому він заявив, що офіційна Москва повинна бути присутня на наступному Саміті миру.

"Ми підтримуємо проведення другого мирного саміту за участю всіх сторін, включно з Росією", — йдеться у заяві Кассіса.

Перший Саміт миру пройшов у Швейцарії на початку червня.

Раніше заступник голови Офісу президента Ігор Жовква заявляв, що Україна прагне провести другий Саміт миру до кінця цього року. А президент України Володимир Зеленський казав, що представники Росії мають бути присутніми на другому Саміті миру. Він зазначав, що поставив завдання, аби у листопаді був повністю готовий план для проведення другого саміту.

Нагадаємо, нещодавно аналітики американського Інституту вивчення війни повідомляли, що Україна має намір провести другу зустріч Глобального саміту миру до кінця 2024 року та планує запросити на нього Російську Федерацію. При цьому Кремль не зацікавлений у проведенні мирних зустрічей, про що неодноразово наголошувало російське керівництво.

Керівник Офісу президента України Андрій Єрмак заявляв, що запрошення на другий Саміт миру представника Росії, якому передадуть напрацьований план руху до миру, не варто трактувати як початок перемовин України з Російською Федерацією.

Своєю чергою міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров заявив, що обговорення щодо проведення другого Саміту миру містить підходи, які є неприйнятними для Росії та "багатьох інших" держав. Це стосується української "Формули миру".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 12.08.2024 20:59