Фото: Facebook Петер Сійярто

Чи варто очікувати Україні постачання зброї від Угорщини: відповідь Сійярто

Будапешт не надавав та не планує надавати Україні озброєння. При цьому Угорщина готова допомагати Києву у гуманітарному напрямку.

Про це на спільній прес-конференції з головою МЗС України Дмитром Кулебою та головою Офісу президента Андрієм Єрмаком повідомив міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто.

Угорський політик наголосив, що на сьогоднішній зустрічі не обговорювалось питання гарантій безпеки для України. Проте, як зауважив Сійярто, що Угорщина як не надавала, так і не буде надавати озброєння Україні.

"Я вимушений вам сказати, що у майбутньому ми не будемо поставляти зброю, як і не поставляли до цього. Одночасно, жодного разу не відмовили у допомозі кожному громадянину України, який потрапив у біду", — заявив очільник угорського МЗС.

Сійярто додав, що Будапешт готовий допомагати Україні у гуманітарному напрямку, а також сподівається, що війна триватиме не довго.

Нагадаємо, під час свого візиту в Ужгород 29 січня міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто відвідав цвинтар "Кальварія". Там він вшанував пам'ять українських військових, які загинули в боях з країною-агресором Росією та заявив, що "людські життя можна врятувати тільки миром".

Як відомо, у грудні прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан погодився провести двосторонню зустріч із президентом України Володимиром Зеленським. Орбан заявив, що український гарант запропонував йому зустрітися ще на початку грудня.

Такі перемовини, якщо вони відбудуться, стануть першою офіційною двосторонньою зустріччю між двома лідерами з початку війни. Сьогоднішні переговори в Ужгороді є своєрідною предтечею зустрічі на найвищому українсько-угорському рівні.

Своєю чергою заступник голови Офісу президента України Ігор Жовква, коментуючи майбутні перемовини перших осіб сусідніх держав, заявив, що можливі переговори з прем'єр-міністром Угорщини Віктором Орбаном можуть стосуватися широкого спектра двосторонніх відносин.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 29.01.2024 19:27