Фото: Офіс президента

Чи є у НАТО інформація про участь північнокорейських солдатів у війні проти України: відповідь Рютте

На сьогодні Північноатлантичний альянс не може підтвердити участь північнокорейських військових у бойових діях в Україні на боці країни-агресорки Росії.

Про це заявив генеральний секретар НАТО Марк Рютте напередодні міністерської зустрічі у Брюсселі.

"Я не можу підтвердити ці повідомлення, але вони викликають занепокоєння", — сказав Рютте.

Водночас генсек наголосив, що альянсу достеменно відомо, що КНДР "допомагає підживлювати військові зусилля РФ проти України". Це стосується надання зброї державі-агресорці.

"Ми рішуче засуджуємо поглиблення військової співпраці між РФ і Північною Кореєю. Але на цій стадії ми не можемо підтвердити повідомлення, про які ви згадали (по відправлення військових КНДР на фронт в Україну, — ред.)", — заявив генсек.

Нагадаємо, раніше керівник Центру протидії дезінформації при Раді національної безпеки і оборони України Андрій Коваленко заявляв, що Росія може відправити північнокорейських військових до Курської області. Зокрема, не виключено, що їх можуть направити на тимчасово окуповані території України.

Раніше президент Володимир Зеленський відреагував на відправлення військ КНДР в Україну. Він наголосив, що у цей час Сили оборони потребують більшої підтримки від партнерів.

Своєю чергою Сполучені Штати Америки занепокоєні інформацією про можливу участь північнокорейських солдатів у війні проти України.

За даними Інституту вивчення війни, Кремль, ймовірно, використовує нещодавню угоду про всеосяжне стратегічне партнерство між Росією та Північною Кореєю від червня 2024 року, щоб компенсувати вимоги Росії щодо формування сил та забезпечення безпеки кордонів, що ще більше зміцнює прихильність президента Росії Володимира Путіна уникати мобілізації якомога довше.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 16.10.2024 19:59