Фото: Getty Images \ Global Images Ukraine

Чи загрожує Україні вторгнення з Придністров'я: оцінка ISW

Українські офіційні особи заявили про ймовірність наземного нападу Росії на Україну з території Придністров'я, але вона є низькою. Проте військові аналітики вважають, що угруповання російських сил у Придністров'ї наразі взагалі не становить для України військової загрози.

Про це повідомив американський Інститут вивчення війни (Institute for the Study of War).

У звіті Інституту зазначається, що керівниця об’єднаного прес-центру Оперативного командування "Південь" Наталія Гуменюк заявила, що влада Придністров'я, можливо, закликатиме до російської анексії, маючи на меті "розхитати" інформаційний простір і створити соціально-політичну напругу. Зокрема, на думку Гуменюк, Придністров'я може закликати або організувати референдум про приєднання до Росії 28 лютого.

Військові аналітики наголосили, що поки не зафіксували  жодних ознак того, що обмежене російське угруповання сил у Придністров’ї може спробувати провести наземні операції, які могли б загрожувати Україні.

До того ж, на думку ISW, це угруповання сил навряд здатне почати значущу наземну операцію проти України.

"22 лютого ISW оприлюднив попереджувальний прогноз і оцінив, що офіційні особи Придністров’я можуть закликати до проведення референдуму щодо приєднання до Росії для підтримки російських гібридних операцій, спрямованих на політичну та соціальну дестабілізацію Молдови. Попередження ISW відображає загрози стабільності Молдови, а не військову ситуацію в Україні", — уточнили аналітики.

Нагадаємо, раніше речник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Андрій Юсов заявив, що депутати невизнаного Придністров'я не планують звертатись на з’їзді до кремлівського диктатора Володимира Путіна щодо прийняття до складу Росії. Чутки про це — частина внутрішнього політичного процесу в Молдові.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 24.02.2024 07:35