Винищувач F-16. Джерело: mil.in.ua

Чи змінять літаки хід війни з Росією: несподівана заява естонського міністра

Отримання Україною літаків не змінить хід війни з Російською Федерацією. Військовим насамперед потрібні боєприпаси та далекобійні ракети.

Таку заяву зробив міністр оборони Естонії Ханно Певкур, пише "РБК-Україна". Він наголосив, що оцінювати, яка зброя зараз потрібна українським захисникам, має Генеральний штаб Збройних сил України.

"Звичайно, вам потрібні насамперед боєприпаси — для великої дальності, боєприпаси для різних видів ракетних систем тощо. Літаки важливі, але літаки одні не змінять хід війни. Зрештою, вам потрібна армія, яка контролює територію. І звільняє її, бо тільки з літаками ви не заберете назад територію", — сказав очільник естонського Міноборони.

Також Певкур зауважив, що лише 50 країн погоджуються надавати Україні зброю для війни з РФ, що становить близько одного мільярда населення.

"Таким чином, це одна сьома чи трохи більше світового населення. По суті, 20% усієї планети борються за цінності демократичного світу. Отже, коли ви дивитеся на це в перспективу, то розумієте, що все ще є багато країн, які не зайняли нічию позицію у цьому конфлікті", — додав посадовець.

Міністр також уточнив, що для багатьох країн світу війна в Україні не найважливіша тема. Але для Естонії це не так, оскільки такі події змінять європейську безпекову структуру найближчими роками.

Нагадаємо, головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний заявив, що багатоцільові винищувачі F-16, які Україна отримає наступного року, стануть менш корисними, ніж могли б бути. Це пов’язано з тим, що Росія посилила свою протиповітряну оборону.

Раніше речник командування Повітряних Сил ЗСУ Юрій Ігнат в ефірі телемарафону заявив, що перші винищувачі F-16 можуть з'явитися в Україні навесні 2024 року. Для ефективного захисту повітряного простору потрібно 150 літаків.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 18.11.2023 09:47