Фото для ілюстрації. Джерело: realgazeta.com.ua

Чи зростуть виплати ВПО наступного року: заява прем'єра

Попри повномасштабну війну Україна фінансово підтримує своїх громадян. Внутрішньо переміщені особи продовжуватимуть отримувати грошові виплати у 2025 році. Проте розмір допомоги збільшувати не планують.

Таку заяву зробив прем'єр-міністр Денис Шмигаль під час засідання уряду 6 вересня.

"На 2025 рік поки що Мінфіном не було заплановано збільшення розмірів державної допомоги ВПО, але цьогорічні об'єми є достатніми для того, щоб говорити про ряд напрямків, які були до цього часу. Це створення нових робочих місць для переселенців", — зазначив він.

За словами прем'єра, такі програми реалізуються з коштів бюджету Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування на випадок безробіття. Зокрема, будуть надаватися ваучери для професійної підготовки та перепідготовки.

"Є варіанти суспільно корисних робіт за кошти держави. 8000 гривень ми доплачуємо як держава за кожну працевлаштовану особу з числа внутрішньо переміщених осіб та внутрішньо переміщених осіб з інвалідністю. Ми сприяємо зайнятості відповідно нашого закону, компенсуючи фактичні транспортні витрати, компенсуючи витрати роботодавців на оплату праці, на перепідготовку, підвищення кваліфікації", — пояснив Шмигаль.

Також Шмигаль додав, що уряд планує запровадити нові заходи з підтримки ВПО. Йдеться про надання переселенцям субсидій на оплату вартості або частини вартості оренди житлового приміщення.

"Це буде пілотний проект у дев'яти прифронтових областях, ми це опрацювали з Міністерством соцполітики", — зазначив прем'єр.

Варто зазначити, що станом на сьогодні в Україні зареєстровано 4,9 мільйона внутрішньо переміщених осіб. Отримувачами допомоги станом на 1 вересня є 1,2 мільйона ВПО.

Нагадаємо, нещодавно програма розвитку Організації об’єднаних націй в Україні й Агентство ООН у справах біженців розпочали новий проект — "Протимінна діяльність та повернення внутрішньо переміщених осіб на Півдні України". Програма триватиме до серпня 2025 року.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 08.09.2024 04:32