Єнс Столтенберг. Джерело: Офіс президента України

Чого досягла Україна під час Курської операції: заява генсека НАТО

Україна досягла "багато" у ході свого наступу на територію Російської Федерації під Курськом, але важко сказати, як розвиватиметься ситуація далі.

Про це заявив 5 вересня журналістам в Осло генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, пише Reuters.

"Лише українці можуть зробити важкий вибір, який необхідний, наприклад, де розмістити свої сили і який тип війни доречний у цій ситуації", — сказав він.

Як зазначає видання, російські війська просуваються на Сході України, тоді як українські війська здійснили сміливе вторгнення до Курської області Росії, де 6 серпня вони розпочали найбільший зовнішньополітичний напад на Росію з часів Другої світової війни.

Столтенберг заявив, що Україна має право на самооборону, зокрема за допомогою ракет великої дальності, які можуть досягти військових цілей на території Росії.

"Я радий, що багато країн НАТО надали таку можливість, а ті, де все ще діють обмеження, пом'якшили їх, щоб Україна могла захистити себе", — сказав генсек Альянсу.

Президент України Володимир Зеленський 6 вересня візьме участь у зустрічі групи "Рамштайн" — коаліції країн, які постачають зброю Україні. Очікується, що він попросить збільшення постачань зброї, зокрема ракет великої дальності, повідомляє німецький журнал Spiegel.

Раніше аналітики Інституту вивчення війни повідомляли, що темп українських атак у Курській області сповільнився, і що Сили оборони тепер намагаються окопатися та утримати окремі райони, які вони нещодавно захопили.

За даними аналітиків, російські державні агенції з проведення опитувань громадської думки визнають обмежений сплеск внутрішнього невдоволення росіян президентом Росії Володимиром Путіним та російською владою на тлі українського вторгнення до Курської області.

Своєю чергою генеральний секретар Північноатлантичного альянсу Єнс Столтенберг вважає, що вторгнення України в Курську область Російської Федерації є законним і підпадає під право Києва на самооборону.

Вже 4 вересня під час вечірнього відеозвернення президент Володимир Зеленський заявив, що операція в Курській області успішно реалізовується. Україна суттєво поповнила власний обмінний фонд.

Нагадаємо, міністр оборони Естонії Ханно Певкур нещодавно заявив, що операція України в Курській області Російської Федерації може значно покращити позиції держави на майбутніх переговорах з країною-агресором.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 05.09.2024 18:19