Фото: Facebook Кислиці

Чому неможливо провести розслідування щодо підриву Каховської ГЕС: роз'яснення Кислиці

Окупація територій та відмова російської влади щодо співпраці унеможливлює повноцінне розслідування підриву Каховської гідроелектростанції. Україна очікує повної співпраці з боку окупаційної влади для евакуації людей міжнародним організаціям.

Таку заяву зробив постійний представник України при ООН Сергій Кислиця, пише "Укрінформ".

"Ви можете зробити логічний висновок, що будь-яке розслідування за нинішніх умов окупації та відмови окупаційної влади від співпраці неможливе", — сказав постпред.

Кислиця також прокоментував ініціативу президента Туреччини Ердогана щодо створення комісії для розслідування підриву Каховської ГЕС.

"Думаю, вам краще запитати турецьку місію або турецького представника про те, як далеко вони просунулися в цих дискусіях — це не вирішується з Нью-Йорка", — наголосив він.

Україна готова йти на зустріч окупаційній владі у питанні евакуації людей Для цього потрібно надати доступ міжнародним організаціям, таким як ООН та Міжнародний комітет Червоного Хреста.

"Навіть їхні військові сидять на деревах, чекаючи евакуації. Вони навіть не піклуються про своїх солдатів", — додав Кислиця.

Підрив Каховської ГЕС: деталі російського теракту

Каховська гідроелектростанція була підірвана російськими окупантами у ніч на 6 червня. За даними "Укргідроенерго", Каховська ГЕС повністю зруйнована й відновленню не підлягає. Водночас у компанії озвучили плани з побудови нової гідроелектростанції. Після деокупації ГЕС планують звести на тому ж місці. За попередніми підрахунками, на відбудову Каховської ГЕС знадобиться щонайменше пʼять років і близько одного мільярда доларів. Окрім станції, треба буде будувати мостовий і залізничний перехід.

За фактом підриву окупантами Каховської гідроелектростанції правоохоронці розпочали розслідування за статтею екоцид. Наразі тривають слідчі дії. Також поліція відкрила справу через порушення звичаїв війни. 

Нагадаємо, за попередніми підрахунками Міндовкілля та Держекоінспекції внаслідок підриву Каховської гідроелектростанції збитки водним ресурсам завдано на два мільярди гривень.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 09.06.2023 19:15