Фото: Вікіпедія

Данія дозволить Україні бити по цілях в Росії з F-16

Україна може використовувати винищувачі F-16, які передала Данія, для ударів по російській території. Йдеться про ураження військових цілей на території країни-агресора.

Про це заявив під час прес-конференції, яка пройшла у четвер, 30 травня, міністр закордонних справ Данії Ларс Люкке Расмуссен, пише "Європейська правда".

Журналісти запитали у Расмуссена, чи дозволить Копенгаген Києву використовувати передані його країною винищувачі F-16 для нанесення уражень по військових об'єктах на російській території. 

"Коротка відповідь — так", — відповів міністр.

Він також зазначив, що ця позиція данського уряду не є новою, а удари по території країни-агресора є частиною самооборони, на яку Україна має повне право.

"Це не нова позиція, вона є частиною передачі. Коли ми обговорювали це з нашим комітетом у закордонних справах в данському парламенті, ми з самого початку чітко дали зрозуміти, що це частина самооборони, щоб було можливо також атакувати військові об'єкти на території агресора", — наголосив Расмуссен.

Варто додати, що вісім українських льотчиків тактичної авіації розпочали своє навчання в Данії торік у серпні. Окрім льотчиків, ще 65 фахівців мають пройти навчання з технічного обслуговування та ремонту літаків цього типу. Данія зобов’язалась передати Україні 19 літаків F-16, які у 2000 роках були модернізовані за програмою Mid-Life Update. Винищувачі, які будуть передані Києву, пройшли капітальний ремонт та отримали сучасніший радар AN/APG-66(V)2. 

Нагадаємо, 28 травня на спільній прес-конференції з президентом України Володимиром Зеленським очільник бельгійського уряду Александр Де Кроо заявив, що винищувачі F-16, які Бельгія передасть Києву, дозволено використовувати лише на українській території. Це обмеження стосуватиметься й іншого озброєння.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Події, 30.05.2024 15:21