Фото: КМДА

Деформація тунелю між станціями метро "Деміївська" та "Либідська" у Києві: КМДА назвала причину

Причинами деформації тунелю між станціями метро "Деміївська" та "Либідська" є неякісне проектування та будівництво ділянки. Такі попередні висновки науковців Науково-дослідної судово-експертної установи.

Про це повідомила прес-служба Київської міської держадміністрації.

"Сьогодні, 24 січня, отримано перші попередні висновки експертного дослідження від профільної наукової установи щодо причин деформації тунелю, що призвело до зупинки руху поїздів між станціями метро "Деміївська" — "Либідська". У своєму висновку науковці зазначили, що причиною є неякісні проєктні рішення з облаштування тунелю в межах аварійної ділянки. А також неякісні будівельно-монтажні роботи спорудження конструкції тунелю цієї ділянки", — зазначив директор Департаменту транспортної інфраструктури КМДА Руслан Кандибор.

За його словами, саме цей відрізок тунелю проходить у надскладних гідрогеологічних умовах: ґрунти дуже водонасичені, з шаром торфу, дрібного і середнього піску. Він також наголосив, що це попередні висновки, адже експертне дослідження триває. 

"Остаточні результати будуть відомі після розкриття котловану. Тільки тоді експерти зможуть провести всі необхідні дослідження конструкції тунелю ззовні. Утім вже зараз ми бачимо, що причиною є неякісне проєктування та недбале виконання робіт, наслідки якого нині доводиться ліквідовувати", — сказав він.

Нагадаємо, наприкінці грудня 2023 року у тунелі аварійного перегону між станціями столичного метро "Либідська" — "Деміївська", які були екстрено закриті на ремонт через раптове підтоплення, почали встановлювати тимчасові підпірки. Ймовірно, дані конструкції покликані підтримувати склепіння тунелю та запобігти його можливому обвалу.

Додамо, поліція Києва проводить слідчі дії у зв’язку з виникненням аварійної ситуації, що призвела до порушення герметичності, протікання води та потрапляння піску в тунель метрополітену. Зазначається, що 13 грудня слідчі поліції Києва провели одночасні обшуки у рамках кримінального провадження за кваліфікацією "Службова недбалість" (ч. 2 ст. 367 КК України) у комунальних установах міста та на приватному підприємстві.

Також повідомлялось, що "Київський метрополітен" розірвав договір на будівництво гілки метро на Виноградар. Причина — зрив термінів будівництва.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 24.01.2024 23:17