Фото: blog.poltava.to

Демобілізація контрактників через півтора року після призову: зареєстровано законопроект

В Україні військовослужбовці-контрактники матимуть можливість демобілізуватися через 18 місяців після початку служби. 

Про це заявив народний депутат від "Європейської Солідарності" Олексій Гончаренко, який подав законопроект №10358 до парламенту.

"Подав відповідний законопроект у Верховну Раду. Його передали на розгляд профільного комітету", — написав він у Telegram.

Згідно з документом, передбачається, що військові-контрактники, які відслужили не менше 18 місяців служби і в яких закінчився контракт, будуть мати право на демобілізацію, але не пізніше трьох місяців з дня подання рапорту про звільнення.

Гончаренко зазначив, що схожий законопроект (№10294) про демобілізацію через 18 місяців служби він подав в Раду раніше. Він стосується мобілізованих.

За його словами, після цього до нього зверталися багато контрактників, чиї контракти вже скінчились, але за законом вони не мають права на демобілізацію.

"Цей законопроект вносить правки в відповідні статті закону. Закликаю колег якомога швидше винести його на голосування", — додав нардеп.

Фото: ВР України

Варто зазначити, що Верховна Рада на засіданні 8 листопада продовжила строк дії воєнного стану і проведення загальної мобілізації ще на 90 діб. Таке рішення ухвалено вже вдев'яте з початку повномасштабної війни. Загалом зараз на військову службу призивають усіх придатних та обмежено придатних, якщо є потреба у людях на фронті чи в тилу. Зокрема, мобілізують тих, кого ВЛК визнала обмежено придатними, однак їх не відправляють на фронт, а — до частин забезпечення або до ТЦК.

Нагадаємо, що українська влада вже анонсувала великий законопроект про мобілізацію, який Верховна Рада може ухвалити до кінця року. Депутати зараз напрацьовують цей документ. Він регламентуватиме норми мобілізації, а також рекрутинг, проходження служби й інші пов’язані з цим моменти.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 19.12.2023 14:39