Давид Арахамія. Джерело: Telegram-канал народного депутата

Для українців готують "сертифікати захисника": Арахамія пояснив, у чому суть

У Верховній Раді України хочуть видавати військовозобов'язаним громадянам "сертифікати захисника". Ініціатори ідеї кажуть, що це потрібно для "смарт-мобілізації".

Про це розповів голова фракції "Слуга народу", член комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки Давид Арахамія в ефірі національного телемарафону "Єдині новини".

Він зазначив, що українців не влаштовують працівники військкоматів на вулицях, які ловлять військовозобов'язаних. Тому в парламенті шукали альтернативний шлях для мобілізації.

Нардеп уточнив, що для цього потрібно зібрати всіх в одну систему. І Верховна Рада вже ухвалила закон, який дозволяє зробити в системі "Оберіг" електронний реєстр і отримати так званий "сертифікат захисника".

"Якщо ви пам'ятаєте, у нас коли COVID був, усі мали ходити з таким згенерованим сертифікатом, який показував, вакциновані вони чи ні. Ось таким чином буде сертифікат, який отримають або через інтернет, або в ТЦК. Навіщо це? Щоби ми розуміли, скільки людей теоретично можна призвати, і в такий спосіб організувати так звану "смарт-мобілізацію", — розповів Арахамія.

Він додав, що чоловікам із таким сертифікатом можуть повідомляти орієнтовні терміни призову, щоби вони змогли підготуватися. За словами Арахамії, на добровільній підставі видавати сертифікати не можуть, але й примус, який запропонував Міноборони, також не підходить.

"Але треба мати якийсь примус. Ми ще не знаємо, що це буде, шукатимемо баланс. Думаю, що знайдемо компромісне рішення, яке, з одного боку, стимулюватиме, а з іншого — каратиме за відмову. Або, зрештою, люди скажуть, нехай далі ходять вулицею, не треба жодних електронних повісток", — заявив нардеп.

Наприкінці грудня 2023 року в Україні запустили електронний реєстр військовозобов'язаних "Оберіг". Доступ до нього надали Міноборони, Генеральному штабу, територіальним центрам комплектування та іншим структурам, а самі військовозобов'язані можуть лише перевірити свої дані, для чого потрібно звернутися до ТЦК.

Нагадаємо, сьогодні представник уряду у Верховній Раді Тарас Мельничук заявив, що на час мобілізації та воєнного стану розширилися повноваження територіальних центрів комплектування і соціальної підтримки. Відповідне рішення ухвалив Кабінет міністрів України.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 09.02.2024 22:59