Повернення українців з полону 13 вересня. Фото: Telegram Володимира Зеленського

Додому з російського полону повернулися 49 українців, серед них — захисники "Азовсталі" (фото)

У п'ятницю, 13 вересня, відбувся черговий обмін полоненими із Росією. Додому повернулися 49 наших захисників та цивільних громадян.

Про це повідомив президент України Володимир Зеленський. Також він на своїй сторінці у Telegram опублікував перші фото.

"Ще одне повернення наших людей, на яке ми завжди чекаємо й заради яких працюємо. 49 українців і українок удома", — написав гарант.

Так, додому повернулися воїни Збройних сил України, Національної гвардії, Національної поліції, Державної прикордонної служби, а також цивільні люди. Зокрема, Леніє Умєрова — дівчина, яку окупанти захопили в заручники, коли вона приїхала піклуватися про хворого батька. Також вдалося звільнити з полону ще частину захисників і захисниць "Азовсталі". Також на рідну землю повернувся Герой України, військовий медик Віктор Івчук.

"Я дякую всій нашій команді, яка забезпечує звільнення полонених і заручників із російської неволі. І окремо хочу відзначити кожен наш, український, підрозділ, який поповнює обмінний фонд для нашої держави. Всі наші воїни, які беруть у полон російського окупанта, усі наші служби, які знешкоджують російських диверсантів і колаборантів, наближають звільнення наших людей", — зазначив президент.

Також Зеленський наголосив, що Україна має повернути додому всіх наших українців — і воїнів, і цивільних.

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець поінформував, що стан здоровʼя повернутих з полону дуже тяжкий, багато з них втратили десятки кілограмів ваги.

"На місці обміну в обовʼязковому порядку перебувають працівники Офісу Омбудсмана. Вони фіксують, у якому стані повертаються наші воїни додому. А також — інформують повернутих українців про те, які вони мають права. Зокрема, право на належний медичний огляд, реабілітацію, відновлення документів. Захист прав військовополонених — один із напрямків нашої роботи", — зазначив він.

Варто зазначити, що це уже 56 обмін військовополонених. Загалом від початку повномасштабного вторгнення додому повернулися 3569 українців. 

Нагадаємо, 24 серпня у День Незалежності Україна провела масштабний обмін полоненими із Російською Федерацією. На Батьківщину повернулися 115 українських воїнів. 

Додамо, командир бригади Нацгвардії "Азов" полковник Денис Прокопенко обурився обміном полоненими, який пройшов 24 серпня, адже серед звільнених захисників не було жодного "азовця". 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 13.09.2024 14:15