Рубен Брекельманс. Джерело: Facebook

Дозвіл використовувати F-16 на території Росії: з'явилось підтвердження Нідерландів

Нідерланди підтвердили можливість використовувати Україною передані винищувачі F-16 на території Російської Федерації. Українська армія може застосовувати ці літаки в російському повітряному просторі.

Таку заяву перед зустріччю міністрів оборони НАТО в Брюсселі 17 жовтня зробив очільник оборонного відомства Нідерландів Рубен Брекельманс, пише "Укрінформ".

"Ми доставили нашу першу партію F-16. Зараз вони знаходяться в українському повітряному просторі. І ми завжди говорили, що Україна має дотримуватися міжнародного права", — сказав посадовець.

Брекельманс зазначив, що міжнародне право не містить жодних обмежень щодо відстані. "Міжнародне право не зупиняється на кордоні чи за 100 кілометрів від кордону. Тому ми дозволяємо Україні використовувати F-16 для самооборони", — додав він.

За його словами, це може знадобитися для перехоплення ракет або для ударів, наприклад, по аеродромах Російської Федерації.

"Отже, військові цілі. І це також дозволено робити на території Росії або в російському повітряному просторі", — зауважив Брекельманс.

Міністр також заявив, що питання щодо підтримки Києва є ключовими.

"Я думаю, що підтримка України є ключовим пріоритетом у ці дні. Я був у Харкові та Києві десять днів тому, і ситуація як на лінії фронту, так і у великих містах, таких як Харків, дуже тривожна. Тому я думаю, що нам потрібно активізувати наші зусилля. По-друге, нам треба говорити про зміцнення нашої оборони та стримування, тому що російська загроза лише зростає, і не лише у короткостроковій, але й у довгостроковій перспективі", — резюмував Рубен Брекельманс.

За даними The Wall Street Journal, Україна, ймовірно, не отримає повної ескадрильї винищувачів F-16 до кінця 2024 року. Таку кількість літаків Повітряні сили матимуть до весни чи літа наступного року.

Нагадаємо, раніше Генеральний штаб Збройних сил офіційно заявив, що один із винищувачів F-16 зазнав катастрофи. Це трапилося під час відбиття російської атаки. Своєю чергою у Сполучених Штатах вважають, що український винищувач F-16 навряд чи був збитий дружнім вогнем з комплексу протиповітряної оборони Patriot. Більш ймовірними причинами є помилка пілота чи технічна несправність літака.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими 

Війна, 17.10.2024 14:47