Фото ілюстративне. Джерело: defensie.nl

Перші винищувачі F-16 вже в Україні: ЗМІ дізналися дату прибуття літаків і їх кількість

До кінця року Україна повинна отримати 20 винищувачів F-16. А перші 10 літаків прибули в Україну в останній день липня. Загалом, за попередньою інформацією, українські військові мають отримати 79 літаків.

Таку інформацію оприлюднило видання The Economist. Журналісти зазначили, що перші 10 літаків F-16 зі 79, які пообіцяли Україні в межах авіаційної коаліції, прибули 31 липня.

"До кінця 2024 року Україна повинна літати на 20 винищувачах американського виробництва. Решта обіцяна так званою коаліцією F-16 на чолі з Данією та Нідерландами надійде партіями протягом 2025 року", — йдеться у матеріалі.

Колишній командувач американськими силами в Європі Бен Ходжес заявив, що розчарований тим, скільки часу знадобилося, щоби доставити літаки в Україну. За його словами, однією з причин, яка могла вплинути на ситуацію з постачанням, є нестача навчальних місць для українських пілотів — "таке політичне рішення адміністрації".

Ще одна причина — це мовні труднощі. Попри те, що українські пілоти загартовані в боях, F-16 відрізняються та є складнішими, ніж Міг-29 і Су-27 радянських часів, до яких вони звикли.

Інший фактор затримок — це створення інфраструктури для обслуговування F-16. Зазначається, що бортовим інженерам потрібна така ж підготовка, як і пілотам. Деякі роботи з ремонту та технічного обслуговування можуть також проводитися в сусідніх країнах НАТО.

Колишній начальник штабу Міністерства оборони Німеччини Ніко Ланге зазначив, що літаки F-16 є пріоритетною ціллю для росіян. Тому їх розгорнули з великим ступенем секретності, на розосереджених базах з підземними або укріпленими укриттями. Але водночас таке розпорошення ускладнює логістику — потрібно більше людей і більше запчастин.

Нагадаємо, різні джерела й раніше інформували, що Україна вже отримала перші винищувачі F-16. Однак на офіційному рівні підтвердження таким повідомленням наразі немає, хоча в Офісі президента їх не спростовують. Михайло Подоляк зазначив, що це та тема, де "туман війни" дуже доречний, бо це має певним чином відображатися на полі бою.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 04.08.2024 14:33