Фото: Першее медичне об'єднання Львова

Другий випадок в історії України: у Львові медики одночасно пересадили пацієнту серце та нирку (фото)

У Львові медики під час однієї операції трансплантували 47-річному Віктору Абрашкіну серце та нирку. Цей випадок є другим в історії української медицини, коли одному пацієнтові одночасно пересадили два органи.

Як повідомляє прес-служба Першого медичного об'єднання Львова, проблеми зі здоров’ям у чоловіка почалися, коли йому було 29 років.

"Тоді Вікторові діагностували хворобу нирок і призначили пігулки. Довгі роки цього було достатньо для підтримки роботи органу. Аж поки, три роки тому, чоловік не переніс інфаркт. Після цього нирки відмовили остаточно і хворому знадобився гемодіаліз — штучне очищення крові", — зауважили медики.

Надалі чоловік переніс ще один інфаркт, а з часом почав втрачати сили, яких вистачало лише на перенесення процедури діалізу. За словами чоловіка, йому бракувало повітря. Також він не міг навіть спати. Щоночі його дружина та донька контролювали, чи він дихає.

"Врятувати Віктора могла лише трансплантація відразу двох органів. Адже, щоб хворий переніс пересадку нирки, спершу треба було "полагодити" його серце. Таку складну операцію в Україні виконували лише одного разу — в Інститут серця МОЗ України", — наголосили медики.

Через це львів’янин майже втратив надію на порятунок, але у 47-й день народження чоловіка дружина повезла його до лікарні, адже з'явився донор серця та нирки. Вона не сказала Віктору про операцію, щоб той не нервував.

"Ми працювали двома трансплантаційними бригадами: кардіохірурги та абдомінальні хірурги. Спершу наші колеги пересадили серце. Воно успішно “запустилося”. Щойно це сталося, ми змогли взятися за пересадку нирки. Вона теж запрацювала ще в операційній", — зазначив керівник Центру трансплантології Максим Овечко.

Він наголошує, що лікарі дуже пишаються цією операцією, адже за весь час незалежної України це лише друга така трансплантація, і вона пройшла успішно, а це означає, що відтепер лікарі зможуть виконувати й такі складні трансплантації та рятувати ще більше життів. Медики додають, що після рятівної операції минуло вже чотири місяці. Віктор відновився та поступово повертається до активного способу життя. Він дихає на повні груди, гуляє лісом пішки та навіть їздить на велосипеді.

"Безмежно дякуємо рідним донора за ухвалення непростого рішення, яке допомогло врятувати одразу декілька життів. Світла пам’ять донору", — зауважили у прес-службі.

Нагадаємо, на початку червня у Львові медики виходили передчасно народжену дитину, яка з'явилася на світ на 24 тижні вагітності. Дівчинка важила лише 600 грамів. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Події, 11.09.2024 12:54