"Тримав відірвану ногу, щоб не стекти кров'ю": львівські медики виходили 11-річного хлопчика з Харківщини

Львівські лікарі виходили 11-річного хлопчика з Харківщини, який втратив ногу під час ворожого обстрілу. Дитина перенесла чимало операцій, проте зараз відновлюється та проходить реабілітацію.

Про це повідомили в Центрі дитячої медицини, лікарня "Охмадит".

Відомо, що у січні 2024 року Сашко разом з двоюрідною сестрою Аліною йшли до продуктового магазину в рідному селі Малий Бурлук, що на Харківщині. У той день дівчинка якраз приїхала в гості до родичів. По дорозі до магазину рашисти розпочали обстріл. Поряд з дітьми впав ворожий снаряд.

Сашко та Аліна отримали важкі травми. Хлопчик розповів, що тримав свою відірвану ногу притиснутою до тіла, щоб не стекти кровʼю. Невдовзі до місця атаки прибули українські військові, які надали дітям першу допомогу. Вони наклали турнікет на ногу та на авто поїхали назустріч екстреній допомозі. Хлопчик втратив ногу, а його сестра, на жаль, померла через 10 днів перебування в реанімації.

"Сашко переніс чимало оперативних втручань спершу у Харкові, а далі у київському "Охматдиті" у відділенні ортопедії та травматології. Крім операцій хлопчик проходив відновлення та відвідував заняття з фізичним терапевтом і психологом", — розповіли в Центрі.

Сашко проходив реабілітацію паралельно у Центрі дитячої медицини, лікарні "Охматдит" та в Superhumans Center (Superhumans Center), де йому встановили протез.

"Випадок Олександра був складний, оскільки, після попереднього етапу хірургічного втручання у Сашка залишався хронічний дефект ампутаційної кукси (рана), який потребував комплексного довготривалого лікування", — розповів лікар Сашка, ортопед-травматолог Тарас Москаль.

В "Охмадиті" розповіли, що внаслідок відсутності навантаження на праву нижню кінцівку протягом чотирьох місяців відбулись остеопоротичні зміни в структурі правої стегнової кістки, а саме зміна структури та щільності кістки, яка призводить до можливих переломів кістки.

"Тому збільшивши навантаження протезом на куксу, щоб зупинити остеопороз кістки, це посилювало хронічний процес та збільшувався раневий дефект кукси. Такий перебіг захворювання вимагав від наших лікарів  максимальної уваги до пацієнта та мультидисциплінарного підходу у лікуванні над яким спільно працювало понад 12 лікарів нашого Центру та Superhumans Сentr", — зазначили медики.

Також хлопчик проходив реабілітацію. Зокрема, мав заняття із фізичним терапевтом, ерготерапевтом та психологом. Сашко займався з фізичними терапевтами тренуючи баланс, силу м’язів та загальну витривалість.

"Хлопчик вже, навіть, грав у футбол в протезі. Проте, коли Сашко на милицях це теж не заважає йому поганяти мʼяча. Коли до дитини приїхала знімальна група одного із телеканалу аби зняти про нього сюжет, Сашко тут же почав показувати оператору, який теж любитель футболу — свої вміння. Тож спільна гра вдалась", — інформують в Центрі.

Зараз Сашко переведений у Superhumans Center для завершального етапу лікування, процесу відновлення та реабілітації. Хлопчик дуже мріє після лікування повернутись додому. Там на нього чекає чимала родина та друзі. 

Усі фото: Центр дитячої медицини, лікарня "Охмадит"

Нагадаємо, на початку червня у Львові медики виходили передчасно народжену дитину, яка з'явилася на світ на 24 тижні вагітності. Дівчинка важила лише 600 грамів. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 11.07.2024 20:54