На фото: Роман Насіров. Джерело: slidstvo.info

Екс-голову Державної фіскальної служби Насірова залишили під вартою, але зменшили розмір застави

У четвер, 15 лютого, Вищий антикорупційний суд залишив під вартою колишнього голову Державної фіскальної служби Романа Насірова, якого звинувачують в отриманні хабаря у 722 мільйона гривень за відшкодування ПДВ компаніям Олега Бахматюка. Проте йому зменшили розмір застави.

Про це повідомив Центр протидії корупції.

Так, судді продовжили тримання Насірова під вартою, однак замість встановлених раніше 100 мільйона гривень застави тепер він має внести 70 мільйона гривень. Таке рішення ухвалили судді Маркіян Галабала, Віталій Крикливий та Віктор Ногачевський .

"ВАКС залишив Насірова в СІЗО, але зменшив заставу зі 100 до 70 мільйона гривень", — йдеться у повідомленні.

В разі внесення застави, він буде зобов'язаний прибувати за викликом до суду, але не відлучатися за межі Києва без дозволу, утриматись від спілкування зі свідками, здати закордонний паспорт та носити електронний браслет.

У разі внесення застави, обов'язки діятимуть до 14 квітня. Варто зазначити, що він перебуває у СІЗО уже 16 місяців. 

Зазначається, що адвокат Насірова просив визначити значно меншу заставу у 11 мільйога гривень. Дружина підозрюваного нібито вже внесла ці кошти на депозитний рахунок ВАКС. За словами адвокатів, це максимально можлива сума, яку родичі можуть внести у якості застави.

Також судді зобов'язали Київський слідчий ізолятор забезпечити право Романа Насірова на медичну допомогу, зокрема проведення обстеження та лікування у Національному Центрі хірургії та трансплантології імені Шалімова, Олександрівській лікарні або іншому медзакладі.

Що відомо про справу Насірова

У жовтні 2022 року Роману Насірову, його раднику, а також власнику агрохолдингу "Укрлендфармінг" Олегу Бахматюку повідомили про підозру у справі про відшкодування ПДВ.

Слідство встановило, що фігуранти отримали хабар в 5,5 мільйонів доларів США за забезпечення відшкодування понад 540 мільйонів гривень компаніям агрохолдингу в серпні 2015 року. А понад 21 мільйон євро вони отримали за відшкодування майже 2,7 мільярда ПДВ упродовж лютого 2015 — серпня 2016 років.

"Плату за послуги", яка в середньому становила близько 20% від суми відшкодованого ПДВ, тодішній голова ДФС одержував на рахунок:

  • підконтрольної йому іноземної компанії;
  • компаній, підконтрольних його близькій особі й раднику;
  • іноземних компаній-"прокладок", залучених радником екс-посадовця.

Відправниками коштів, як встановили НАБУ і САП, були дві компанії-нерезиденти, підконтрольні власнику агрохолдингу. При цьому частину хабарів сформували безпосередньо з коштів бюджетного відшкодування ПДВ і конвертували в іноземну валюту.

Отримання хабаря Романом Насіровим та Олегом Бахматюком
Фото: НАБУ

У жовтні 2022 року колишньому голові ДФС обрали запобіжний захід у вигляді тримання під вартою до 17 грудня 2022 року з альтернативою внесення застави у розмірі 523,2 мільйона гривень.

17 листопада 2023 року Апеляційна палата ВАКС відмовила задовольнити апеляційну скаргу захисту Насірова. Суд залишив запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з альтернативою внесення застави. 

8 травня апеляційна палата Вищого антикорупційного суду України не задовольнила скарги адвокатів Романа Насірова, залишивши його під вартою. 28 червня апеляційна палата Вищого антикорупційного суду залишила без змін запобіжний захід колишньому голові ДФС України Роману Насірову.

26 липня ВАКС залишив колишнього голову Державної фіскальної служби Романа Насірова під вартою до 23 серпня із можливістю застави. Згодом йому обрали запобіжний захід у вигляді тримання під вартою до 17 грудня з альтернативою внесення застави у розмірі 523,2 мільйона гривень.

Нагадаємо, 13 лютого Вищий антикорупційний суд обрав запобіжний захід одному з організаторів схеми заволодіння арештованими нафтопродуктами вартістю майже мільярд гривень. За інформацією ЗМІ, йдеться про бізнес-партнера колишнього народного депутата України Сергія Пашинського — Сергія Тищенка.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 15.02.2024 17:10