Фото: ілюстративне. Джерело: Pixabay

Фінляндія звинуватила Москву у "масштабній ворожій діяльності"

Фінляндія зазнає підозрілих актів саботажу, за якими стоїть Росія. Йдеться про системні кібератаки та інструменталізовану міграцію.

Про це заявила міністр внутрішніх справ Фінляндії Лулу Ранне, пише Reuters. Зокрема, розвідувальні служби Північноатлантичного альянсу, включно з фінською, попередили, що Росія стоїть за наростальною кількістю ворожих дій у євроатлантичному регіоні.

За словами Ранне, Гельсінкі зазнають актів саботажу, різних видів шкоди та інструменталізованої міграції. Міністр додає, що саме це створює загальне відчуття невизначеності щодо того, що правда, а що ні. Наразі триває розслідування багатьох справ.

"Однак, виходячи з інформації як цивільної, так і військової розвідки, у нас є чіткі ознаки, що вказують на Росію. Наразі Росія є головним суб'єктом, який бере участь у широкомасштабних операціях впливу проти нас", — зауважили вона.

Видання додає, що цього місяця скандинавська компанія Fortum повідомила, що щодня зазнає кібератак у Фінляндії та Швеції й іноді помічає дрони та підозрілих людей поблизу своїх мереж. Найбільший кредитор скандинавського регіону Nordea також став об’єктом безпрецедентного збою у роботі, який директор Національної кібербезпеки Раулі Паананен з міністерства транспорту та зв’язку Фінляндії назвав "дуже незвичним".

"Нещодавня хвиля DDoS-атак, яка почалася в середині вересня в скандинавських країнах, була найагресивнішою, яку ми коли-небудь бачили. Ці атаки призвели до тимчасової повільності або недоступності онлайн-сервісів", — заявила Nordea.

Такі атаки спонукали Національне бюро розслідувань Фінляндії почати розслідування кібератак, спрямованих на фінансовий сектор держави. За словами заступника очільника служби безпеки та розвідки Фінляндії Теему Турунена, метод дії Росії стає дедалі агресивнішим, вони все більш небезпечні, і їх все менше цікавлять побічні жертви.

Нагадаємо, у вересні міністр оборони Фінляндії Антті Хяккянен повідомляв, що на території Північної Європи з'явиться штаб сухопутних військ Північноатлантичного альянсу. Його планують розмістити у Фінляндії неподалік від кордону з Росією, всього приблизно за 100 кілометрів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 24.10.2024 10:37