Фото: Офіс президента

Генсек ООН приїхав на саміт БРІКС і скуштував російський коровай (фото)

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш прибув до російської Казані для участі у саміті БРІКС. У нього запланована зустріч із кремлівським диктатором.

У Казані росіяни зустрічали Гутерреша "хлібом і сіллю". Зокрема, у мережі з'явилося фото, як генсек ООН радо куштує ворожий коровай.

Водночас, як запевняють російські пропагандисти, Путін зустрінеться з Гутеррешем в останній день саміту БРІКС, 24 жовтня. Про що саме говоритимуть диктатор та генсек, поки не відомо.

Реакція МЗС Україна на візит Гутерреша до РФ

Міністерство закордонних справ України рішуче засудило поїздку генсека ООН до країни-агресорки та наголосило, що цей крок шкодить репутації організації.

"Генеральний секретар ООН відхилив запрошення України на перший Глобальний саміт миру у Швейцарії. Натомість він прийняв запрошення до Казані від військового злочинця Путіна. Це неправильний вибір, який не сприяє справі миру. Він лише шкодить репутації ООН", — йдеться у повідомленні.

Виправдання ООН

Заступник речника генсека ООН Фархан Гак, щоб виправдати візит Гутерреша заявив, що поїздка — є "стандартною практикою". При цьому його позиція стосовно російської війни проти України залишається незмінною.

"Генеральний секретар бере участь у саміті БРІКС, як він це робив раніше в Південній Африці, оскільки це є стандартною практикою для участі в засіданнях організацій з великою кількістю важливих держав-членів, таких як G7 та G20", — сказав Гак.

Заступник речника генсека додав, що "ця зустріч має велике значення для роботи ООН з країнами БРІКС, що представляють близько половини населення земної кулі". Водночас він зауважив, що Гутерреш "з нетерпінням чекає на зустріч із президентом Володимиром Зеленським у зручний для обох сторін час, як про це домовлялися у вересні".

"Що стосується вашого запитання про зустріч з Путіним, то генеральний секретар підтвердить свою добре відому позицію стосовно війни в Україні та умов справедливого миру, заснованого на Статуті ООН, міжнародному праві та резолюціях ООН", — заявив заступник речника.

БРІКС — міждержавне об'єднання, створене у 2006 році. Російська Федерація з 1 січня обіймає посаду голови організації. Крім країни-агресорки, а також Бразилії, Індії, Китаю та ПАР, з початку 2024 року до БРІКС приєдналися Єгипет, Ефіопія, Іран, ОАЕ та Саудівська Аравія.

Нагадаємо, аналітики американського Інституту вивчення війни вважають, що під час саміту БРІКС кремлівський диктатор Володимир Путін, можливо, намагатиметься створити механізми для посилення своїх військових сил в Україні.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 23.10.2024 11:57