Антоніу Гуттереш. Джерело: glavnoe.in.ua

Гутерреш хоче обговорити "зернову угоду" із Зеленським, Ердоганом та Лавровим на Генасамблеї ООН

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш планує обговорити відновлення "зернової угоди". Для цього він на полях Генасамблеї ООН збирається провести низку зустрічей.

Про це повідомив "Інтерфакс-Україна" з посиланням га заяву Гутерреша під час прес-конференції

За його словами, він запланував зустрічі з президентом України Володимиром Зеленським, турецьким лідером Реджепом Таїпом Ердоганом і міністром закордонних справ Росії Сергієм Лавровим.

"Я не скажу, чи налаштований оптимістично, чи песимістично, але ви можете бути впевнені, що я, як і раніше, сповнений рішучості зробити все можливе, щоби відновити Чорноморську ініціативу, експорт української продукції та продовжити роботу для полегшення, в рамках санкційного режиму, експорту російської агропродукції та добрив", — сказав він.

19-25 вересня світові лідери прибудуть у штаб-квартиру ООН у Нью-Йорку на Генеральну асамблею організації.

Пропозиція ООН щодо "зернової угоди"

Організація Об'єднаних Націй веде таємні переговори з Росією. Йдеться про те, що в обмін на відновлення зернової угоди, країні скасують головні санкції, запроваджені після широкомасштабного вторгнення.

У секретному листі генерального секретаря ООН Антоніу Гутерреша до російського міністра закордонних справ Сергія Лаврова пропонується "чотири конкретні наріжні камені угоди між Секретаріатом ООН і Російською Федерацією", яка має "призвести до відновлення Чорноморської ініціативи".

Пропозиції Гутерреша виглядають таким чином:

  • російському державному банку буде дозволено повернутися до SWIFT;
  • ООН хоче застрахувати російські кораблі від українських атак;
  • Росії мають повернути заморожені гроші;
  • відновлення дозволу російським кораблям причалювати до Німеччини тощо.

"Усі чотири пункти важливі, оскільки їх реалізація виконала б усі вимоги терористичного режиму Володимира Путіна та винагородила його бомбові атаки на українські цивільні цілі", — пише Bild.

ООН і ЄС працюють над "законним" обходом санкцій щодо SWIFT для Російського сільськогосподарського банку, який потрапив під обмеження. Зокрема, для обходу санкцій генсек ООН пропонує за підтримки країн ЄС використовувати спеціально засновану дочірню компанію підсанкційного російського банку під назвою "RSHB Capital SA".

Також Гутерреш серйозно пропонує Лаврову застрахувати російські кораблі від українських атак в Азовському та Чорному морях, а ще допомогти режиму Володимира Путіна повернути активи в ЄС, які заморозили санкції.

Нагадаємо, що президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган закликав лідерів G20 задовольнити вимоги Росії щодо "зернової угоди". В українському Міністерстві закордонних справ наголосили, що світ має змусити країну-агресора виконувати її зобов'язання замість того, щоб йти окупантам на поступки.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 14.09.2023 11:06