Фото: Офіс президента

Хороші новини щодо навчання пілотів на F-16: Залужний провів розмову з начальником штабу Данії

У середу, 30 серпня, головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний провів конструктивну телефонну розмову з начальником штабу оборони Королівства Данія генералом Флеммінгом Лентфером. Головною темою розмови стало навчання українських пілотів та інженерів на винищувачах F-16, яке триває у цій державі.

Відповідне повідомлення з'явилось у Telegram Залужного. За словами головнокомандувача ЗСУ, генерал Лентфер повідомив, що частина наших льотчиків уже успішно пройшла підготовчі заходи й може приступати до льотної підготовки.

"Крім того, домовилися з данськими партнерами розпочати роботу над логістикою задля забезпечення обслуговування та ремонту винищувачів F-16 в Україні. Подякував усьому данському народу, уряду за ухвалене рішення передати Україні 19 літаків F-16 та всебічну підтримку в боротьбі з російським агресором", — додав Залужний.

Передача Україні літаків F-16

Відомо, що Данія та Нідерланди на зустрічі у форматі "Рамштайн" 25 травня очолили коаліцію з навчання ЗСУ на F-16. Також до її складу увійшли Норвегія, Бельгія, Португалія та Польща. 

22 червня США отримали запит від Данії щодо підготовки українських пілотів для застосування винищувачів F-16. Лише на початку серпня Джо Байден схвалив тренування українських військових на американських винищувачах F-16. 

18 серпня стало відомо, що Штати схвалили відправку винищувачів F-16 в Україну з Данії та Нідерландів після того, як завершиться підготовка пілотів. 20 серпня міністр оборони Олексій Резніков повідомив, що українські пілоти вже почали навчання на американських винищувачах. Своєю чергою льотчик Повітряних сил ЗСУ із позивним Moonfish, який уже проходить навчання на F-16, розповів, що програму навчання пілотів Збройних сил експлуатації винищувачів F-16 склали з урахуванням побажань України. Навчальний курс не має чітких часових обмежень і може змінюватись в залежності від індивідуальних досягнень льотчиків.

20 серпня Нідерланди та Данія під час візиту президента України Володимира Зеленського у ці країни заявили, що нададуть ЗСУ американські винищувачі у кількості 42 та 19 відповідно. Зокрема, прем’єр-міністр Данії Метте Фредеріксен повідомила, що її країна планує надати Україні перші шість F-16 до Нового року, а ще п'ять — протягом 2024 року.

Нагадаємо, ми писали, що своїм візитом до Швеції президент Володимир Зеленський прозоро натякнув Байдену, що, мовляв, Україна хоч і зупинила свій вибір на авіаційній співпраці з США, але якщо у Вашингтоні будуть зволікати, то Київ буде змушений зосередитись на співпраці зі Швецією (а США в такому разі втратять потенційний ринок збуту), навіть попри те, що шведські літаки JAS 39 Gripen оцінюються дещо слабшими за американські F-16 Fighting Falcon.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 30.08.2023 22:25