Президент Хорватії Зоран Міланович. Джерело: соцмережа X

Хорватський президент не дозволив військовим країни брати участь у структурі НАТО з підтримки України

Хорватські військовослужбовці не візьмуть участь у місії НАТО для України у сфері безпеки та навчання. Президент Хорватії Зоран Міланович офіційно заперечив таку можливість.

Про це йдеться в офіційному повідомленні на сайті хорватського президента.

Раніше уряд Хорватії просив президента схвалити скерування військових хорватської армії в місію з підтримки України, адже реалізація цього рішення входить до компетенції президента.

Однак Зоран Міланович вирішив "у межах конституційних повноважень" не давати попередньої згоди на участь військових у такій місії, оскільки вона "потенційно може бути шкідливою для національних інтересів".

Тепер хорватський уряд може попросити парламент проголосувати за запропоноване рішення, але для схвалення потрібна підтримка двох третин членів парламенту. У такому випадку рішення набуде чинності, й президент Хорватії пообіцяв поважати його.

У канцелярії Мілановича заявили, що президент дотримується позиції, що Україна є жертвою агресії та що Хорватія також має надати їй усю можливу гуманітарну допомогу.

"На жаль, попри величезну військову допомогу, яку отримує Україна, кінця війни не видно, але є загроза виходу війни за межі України. Завдання президента республіки — захистити Хорватію від війни та вжити всіх заходів, щоб утримати Хорватію від військових конфліктів", — такий вигляд має спроба пояснення в повідомленні канцелярії хорватського президента.

Там також додано, що війна в Україні не є нападом на одну з країн-членів НАТО, а тому статтю 5 Північноатлантичного договору не можна активувати, і для Хорватії немає жодних міжнародно-правових зобов’язань, аби її військові брали участь у заходах, пов’язаних з російсько-українською війною.

"Хорватія не може жодним чином суттєво вплинути на війну в Україні, а також не може її зупинити. Але продуманою та відповідальною політикою державної влади вона може запобігти поширенню війни до кордонів Хорватії та забезпечити мир і безпеку для всіх хорватських громадян", — йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, в серпні стало відомо, що Україна та Хорватія обговорили питання зміцнення співпраці між двома країнами у сфері енергетики. Тож тепер Київ може розраховувати на отримання додаткового генерувального обладнання.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 02.10.2024 13:35