Володимир Зеленський. Джерело: Офіс президента України

Іноземні добровольці, які захищають нашу незалежність, мають отримати українське громадянство, — Зеленський

Президент Володимир Зеленський закликав Верховну Раду невідкладно розглянути питання щодо отримання українського громадянства легіонерами з інших країн, які воюють за Україну.

Про це Володимир Зеленський заявив у четвер, 15 серпня, за підсумками Ставки верховного головнокомандувача.

"Кожен воїн, який захищає Українську державу, захищає наших людей, захищає нашу незалежність, заслуговує на визнання та максимальну підтримку", — наголосив він.

За його словами, це стосується, зокрема, тих наших воїнів — українських легіонерів, — які наразі мають громадянство інших держав, але поки що не України.

"Вони заслуговують бути нашими громадянами, громадянами України. Також це справедливо поширити й на їхніх рідних, на рідних наших героїв", — вважає Володимир Зеленський.

Як відомо, в травні Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроект щодо правового статусу іноземців і осіб без громадянства, які захищають Україну. Документ передбачає надання дозволів на імміграцію або громадянство України для тих, у кого закінчився термін дії паспорта. Також це стосується іноземців та осіб без громадянства, які захищали Україну.

Також законопроект надає право отримати посвідку на тимчасове проживання членам сімей людей, що уклали контракт у ЗСУ. Громадянам Росії та Білорусі, які отримали українське громадянство, потрібно буде підтвердити припинення попереднього громадянства після закінчення воєнного стану в Україні.

Люди, які служать у ЗСУ й отримали громадянство України під час воєнного стану, мають скласти іспити зі знання Конституції України, історії та підтвердити знання мови. Це вони мають зробити впродовж двох років після закінчення воєнного стану.

Нагадаємо, що на початку серпня до Верховної Ради внесено законопроект, який передбачає запровадити підстави для позбавлення українського громадянства. Його ініціював президент країни Володимир Зеленський.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 16.08.2024 10:10