Фото ілюстративне. Джерело: Паспортний сервіс

Зеленський подав у Раду законопроект про множинне громадянство: про що йдеться

У середу, 7 серпня, президент Володимир Зеленський зареєстрував законопроект, який має забезпечити реалізацію права на набуття та збереження громадянства України. При цьому допускаються випадки множинного громадянства.

Про це свідчить сайт Верхової Ради України.

Новий законопроект визначає допустимі випадки множинного громадянства, а також особливості набуття та поновлення громадянства України для деяких категорій іноземців, зокрема, у спрощеному порядку.

Також у законопроекті уточнюються умови набуття громадянства України за народженням, за територіальним походженням, напрацьовано умови прийняття до громадянства України.

Множинність громадянства допускається у таких випадках:

  • набуття дитиною громадянства України й іншої держави за народженням;
  • набуття дитиною громадянства усиновлювачів-іноземців;
  • набуття громадянином України іншого громадянства через шлюб з іноземцем;
  • автоматичне набуття іншого громадянства громадянином України через законодавство іншої держави без отримання підтверджувального документа;
  • спрощене набуття громадянства України іноземцями з держав, включених до відповідного переліку;
  • набуття громадянином України громадянства держав, громадяни яких отримують українське громадянство у спрощеному порядку.

Водночас множинність громадянства не допускається для осіб, які мають громадянство держави, визнаної Верховною Радою України агресором або окупантом, або держави, яка не визнає територіальну цілісність та суверенітет України, зокрема, голосувала проти резолюції Генеральної асамблеї ООН "Про територіальну цілісність України" від 27 березня 2014 року № 68/262.

Нагадаємо, голова Державної міграційної служби Наталя Науменко раніше пояснювала, що законопроект про множинне громадянство передбачає, що український паспорт можуть отримати й деякі росіяни. За її словами, це ті росіяни, які воювали на боці Збройних сил України та члени їхніх родин, а також люди, які виїхали з Росії з політичних мотивів до початку повномасштабного вторгнення.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 07.08.2024 23:13